Mobilitási Hét 2012

  258

  Az első autómentes napot 1997-ben rendezték meg Franciaországban, és 2000-ben nyilvánította az Európai Bizottság akkori környezetvédelmi biztosa, Margot Wallström az autómentes napot valódi európai kezdeményezéssé.

  Egy napra – lehetőleg minden év szeptember 22-én- a helyi önkormányzatok egyes területeken korlátozhatják a gépjárműforgalmat, bátorítják a fenntartható közlekedési eszközök használatát, és felhívják a figyelmet arra, hogy az állampolgárok közlekedési eszközökkel kapcsolatos döntései milyen környezeti hatással járnak.

  A MÁV-START Zrt. és a GySEV Zrt. a 2012. évben (a tavalyi évhez hasonlóan) a következő kedvezményekkel csatlakozott a programsorozathoz:

  – 2012. szeptember 16-22. között díjmentes a kerékpárszállítás minden olyan járaton, melyen megengedett a kerékpárok szállítása. A kedvezmény díjmentes kerékpárjegy váltásával vehető igénybe.

  – 2012. szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon újra meghirdetik a vasúttársaságok a “Forgalmival a vasúton!” akciót. Ennek keretében ezen a napon a forgalmijukat felmutató utasok ingyenesen utazhatnak járatainkon. A kedvezmény igénybe vételéhez regisztrációs jegyet sem kell váltani, elég az autó tulajdonosának vagy üzemben tartójának (nem céges autóhoz tartozó) forgalmi engedélyének felmutatása. A feláras vonatok a hely- és pótjegy megváltása esetén vehetők igénybe.

  Az idei évben a MÁV Zrt. a MÁV-START Zrt.-vel közös standon jelenik meg a budapesti Andrássy úton. Standunkon csatlakozik hozzánk a GySEV Zrt. és a Volán társaság is. Az érdeklődők kipróbálhatják ügyességüket a Gyermekvasút által kitelepített hajtányon, a kisebbek játszhatnak a kerti kisvasúton, vagy rajzolhatnak, színezhetnek, kirakózhatnak játszósarkunkban. Az érdeklődők kipróbálhatják a különleges mozdonyszimulátort, melyben minden érdeklődő megtapasztalhatja a mozdonyvezetés élményét különböző pályákon és változatos körülmények között.

  Élethűen megjelenített vonatbelső installációnkban a rendezvényre látogatók megpihenhetnek, mellette megtekinthetik a kerékpárszállítás egyik módját is. A kihelyezett nagyképernyős tévén érdekes, hasznos információkat kaphatnak a vasúti utazással kapcsolatosan. A Közlekedési Korzón osztogatott kuponfüzettel számos kedvezményhez juthatnak az érdeklődők.

  A BKK, a GySEV, a Volán, és a MÁV csoport közös játékán résztvevők pedig hasznos nyereményekkel gazdagodhatnak. Ehhez az egyes állomásokon vicces, érdekes feladatokat kell végezniük, melynek végén a közös pihenősátorban kaphatják meg jutalmukat.

  Ezen kívül számos egyéb érdekességgel várjuk az érdeklődőket az Andrássy úton, a Közlekedési Korzón, a Vörösmarty utca és a Szív utca közötti szakaszon.

  A rendezvényről további információk a következő oldalakon találhatók:

  www.facebook.com/EMH.AMN

  http://emh.kormany.hu/

  http://www.mobilityweek.eu/

  http://www.mobilitasihetbudapest.hu/index.php