Tisztelt Tárnoki Lakosok!

  95

  Ma már kevesen tudják azt, hogy a tüdőszűrést a korábban népbetegségként pusztító tüdőtuberkulózis miatt a múlt század hatvanas éveiben vezették be hazánkban. Az idősebbek pedig úgy tartják, hogy a tüdőszűrés ma is kötelező.

  Ez azonban ma már nem így van.

  Alapesetben ma a tüdőszűrés nem kötelező.

  Vannak ugyan olyan esetek, amikor egyes területeken TBC-fertőzéseket észlelnek, és az adott területi tisztifőorvos elrendelhet kötelező tüdőszűrést, ám ez szerencsére ritka.

  Azonban van egy nagyon fontos szempont, ami miatt mindenkinek ajánlott a tüdőszűrés.

  Ezzel az eljárással ugyanis hatékonyan lehet felismerni a tüdőrákos megbetegedéseket is. A szűréssel a panaszmentes, korai stádiumban felfedezett betegeknek jobbak a túlélési esélyei, nagyobb arányban lehet operációval eltávolítani a rosszindulatú daganatot a tüdejükből, mint azoknál, akiknél valamilyen panasz miatt történtek az orvosi vizsgálatok és a betegség felfedezése.

  Különösen ajánlott a szűrés a dohányosok körében valamint a 40 év felettieknél – ők a betegség szempontjából rizikócsoportnak tekinthetők.

  Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az ernyőfénykép-szűrések segítségével továbbra is kiemelésre kerülhetnek egyéb betegségek is: természetesen a tüdőtuberkulózis, bizonyos nyirokúti megbetegedések, a szív alaki elváltozásaival járó kórképek stb.

  A tüdőszűrés tehát mindenképpen fontos és hasznos megelőző vizsgálat, amire mindenkinek kell, hogy legyen ideje, ráadásul gyors és egyszerű.

  Évente egy alkalommal önkormányzatunk segítséget nyújt ahhoz, hogy a vizsgálatért Tárnok lakóinak ne kelljen messzebbre utazniuk.

  Amíg a szűrés kötelező volt, nagyon kevesen voltak, akik nem vettek részt a vizsgálaton.

  Mára már jelentősen lazult az ‘állampolgári fegyelem’, a sietős, hajszolt világban sokan mondanak le egy ilyen lehetőségről, pedig ez nem helyes cselekedet.

  Településünk egészségügyi állapota mindannyiunk közös ügye, ezért azzal a kéréssel fordulok Önök felé, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a tüdőszűrésen, illetve jelezzék ezt a lehetőséget családtagjaiknak, ismerőseiknek is!

  A tüdőszűrés 2012. szeptember 28-tól október 17-ig tart.

  Helyszín: Tárnok, Fő utca 61., Idősek Otthona.

  Időpontok: Hétfőn 12.00-18.00 óráig, kedden 8.00-14.00 óráig, szerdán 12.00-18.00 óráig, csütörtökön 8.00-14.00 óráig, pénteken 8.00-14.00 óráig.

  A szűrésre személyi igazolványt, TB kártyát valamint – ha van – az előző évben kapott tüdőszűrő igazolást kell elvinni.

  Szolnoki Gábor

  polgármester