Ünnepi megemlékezés

    53

    Szimbolikus táncbetétekkel, versekkel, dalokkal idézték meg a nyolcadikosok 1956 szellemét a művelődési ház zsúfolásig telt nagytermében. Műsoruk után az ünneplők jó része átvonult a kegyeleti parkba, ahol Szolnoki Gábor polgármester mondott ünnepi beszédet: „A rendszerváltástól kezdve hihettük azt, hogy 1956 ténye és emléke végre elfoglalja méltó helyét a magyarság újkori történelmében, élő, elismert és minden ember által ismert történelmi pillanattá válik. De megfeledkeztünk két dologról. Az egyik, hogy a diktatúra örökösei itt bújnak közöttünk, és a kezdetektől épített falat nem engedik lebontani. Nem engedték, mert féltek. Féltek attól, ami feltárulhatott volna az emberek előtt. A másik pedig az, hogy nem múlt el nyomtalanul az emberekben, az időközben felnőtt generációkban az 1956-tól a rendszerváltásig eltelt 33 év agymosása.”

    ##IMG16545##Éppen ezért tartja fontosnak, hangsúlyozta Szolnoki Gábor, hogy az ünnepségeken Tárnok gyermekei egyre többen vesznek részt. „Háromszor láttam az ünnepi műsort az iskolában kétszer, az alsósok és a felsősök ünnepségén, valamint most a művelődési házban – hangsúlyozta a polgármester. Először a teljesítmény elismerésének érzése kerekedett ki bennem, mert ezek a gyerekek hetek óta készültek arra, hogy megmutassák, mit jelent 1956. A második alkalommal büszkeség töltött el, hogy ilyen kiváló gyermekeink, pedagógusaink vannak, és büszke lehetek arra, hogy velük ünnepelhetek. Ma pedig tisztelettel adózom nekik, azzal a tisztelettel, amely az úgynevezett nagy embereknek: forradalmároknak, politikusoknak, művészeknek jár! Köszönöm nekik és tanáraiknak, hogy segítségükkel méltó módon ünnepelhettük ezt az évfordulót!”

    ##IMG16546##A megemlékező beszéd után Szabó Mihály görög katolikus parochus mondott imát a mártírokért, majd Tárnok Nagyközség Önkormányzata, a helyi politikai és civil szervezetek képviselői, valamint magánszemélyek helyezték el a megemlékezés virágait az 1956-os hősök és áldozatok emlékére állított kopjafánál.

    tarnokhir.hu