Önkormányzati regionális hulladékkezelő cég alakult

  126

  A létrejövő társaság a jövőben elláthatja az önkormányzatok területén a kommunális hulladék, a szelektíven gyűjtött hulladék, a veszélyes hulladék, a lom jellegű hulladék gyűjtését, a hulladékudvar üzemeltetését, valamint a hulladékkezelést, -ártalmatlanítást és -hasznosítást.

  Az önkormányzati cég vélhetően nem maga végzi a szemétszállítást, viszont a három település lélekszámára tekintettel vélhetően jobb árat tud kiharcolni, mint mondjuk Tárnok Önkormányzata egyedül.

  A parlament által októberben elfogadott hulladékról szóló törvény értelmében 2014. január 1-

  jével központi hatósági árszabályozást vezetnek be – a Magyar Energia Hivatal javasolja majd a szemétdíjakat -, és csak nonprofit tevékenységként lehet végezni hulladékgazdálkodási közszolgáltatást. Az ezzel foglalkozó nonprofit szervezeteknek a települési önkormányzatokkal kell szerződést kötniük.

  A Tárnokhír kérdésére válaszolva Szolnoki Gábor polgármester elmondta: „Eddig Tárnokon egy sajátos jogi helyzetnek köszönhetően a környéken szokásosnál alacsonyabb volt a szemétdíj, azonban a törvényi változások miatt ez a helyzet január elseje után megszűnik. Így sajnos jövőre mindenképpen emelkedik Tárnokon a szemétszállítás díja. Az azonban nem mindegy, milyen mértékben. Önkormányzatunk azzal a szemétkezelő céggel fog szerződni, amelyik a lakosság számára a legkedvezőbb ajánlatot teszi. Ez lehet a most létrehozott önkormányzati társaság, vagy egy másik is. Viszont a saját tulajdonú társaságtól mindhárom önkormányzat és én személy szerint is azt remélem, így sikerül alacsonyan tartani a szemétlerakási, és -szállítási díjakat!”

  tarnokhir.hu