Középületek energetikai korszerűsítése

  185

  Tárnok Nagyközség Önkormányzata nevében Szolnoki Gábor polgármester, a kivitelezést elnyert Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. nevében Varga Roland vállalkozási igazgató látta el kézjegyével azt a szerződést, amely alapján az állapotfelméréssel, illetve az előkészítéssel azonnal megkezdődött a munka. A kivitelezésre ugyanis 150 napja van a vállalkozónak.

  A közbeszerzési pályázaton nyertes FÉSZ Zrt. főtevékenysége a magasépítőipari kivitelezés, valamint az ezzel összefüggő szak-szerelőipari tevékenység. Az 1957 óra működő cég kivitelezésében valósult meg az elmúlt évtizedek során több ezer lakás, számos iskola, kórház és egyéb középület. Építettek uszodákat, ipari csarnokokat és üzletházakat, de részt vettek műemléképületek felújításában is. Árbevételük jelentős része a lakás–középület–ipari épület építéséből származik. A köz- és ipari épületek piacán fontos megrendelőik az önkormányzatok, intézmények, illetve a soproni üzemek, vállalatok (pl. Hirschler, Soproni Sörgyár, Erzsébet Kórház stb.).

  A beruházásra Tárnok az NFÜ Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül

  pályázat útján nyert támogatást még 2011. áprilisában. A beruházás összköltsége 190.853.787 Ft, amiből a támogatás mértéke 143.140.340 Ft, az önkormányzati önrész pedig 47.713.447 Ft. A munkálatok megkezdését különböző bürokratikus akadályok, illetve a kivitelező kiválasztására kiírt közbeszerzési pályázat eredménytelensége, és annak megismétlése csaknem két évvel hátráltatták

  Szolnoki Gábor polgármester az aláíráskor a tarnokhir.hu kérdésére a következőket mondta: „Az egyik legfontosabb önkormányzati feladatunk intézményeink működtetése, állagmegóvása és fejlesztése. De a nagy gond ezzel kapcsolatban a forráshiány, illetve az, hogy néhány épületünk – például az iskola felsős épülete – karbantartása, folyamatos felújítása az elmúlt évtizedekben elmaradt. Ez a magatartás pedig nagyságrenddel emelte a tervezett felújítások költségeit. Fejlesztési kötvényünket is azért bocsátottuk ki, hogy pályázatok esetén önerőt tudjunk a beruházásokhoz biztosítani, most is ez adta az önkormányzati önerő lehetőségét.

  Az utóbbi évtizedek legjelentősebb intézményi-felújítási beruházása kezdődik most el, ami alapvetően az energia hatékonyságra koncentrál. A külső hőszigetelések, nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítés csökkenő energia költségeket eredményez, hosszú távú megtakarítást biztosítva költségvetésünknek. Ráadásul ezzel kényelmesebb, komfortosabb környezetet alakítunk ki, ami leginkább a két épületben tanuló több száz iskolásunknak, és természetesen tanáraiknak jelent majd jobb tanulási illetve munkakörülményeket.”

  A kivitelező a muszak@fesz.hu címenvárja azon tárnoki, illetve Tárnok környéki vállalkozások jelentkezését, amelyek alvállalkozóként részt szeretnének venni a beruházásban..

  tarnokhir.hu