Foltoskodók kiállítása

    113

    „Nagyon fontos az, amit tesznek. Nem a varrásra gondolok, bár az itt kiállított munkák csodálatosak, hanem arra, hogy mindezt közösségben teszik. A mai elidegenedett világunkban ugyanis szerintem nincs annál nagyobb érték, mint egy olyan kisközösség, ahová az emberek szívesen járnak. A Tárnoki Foltoskodók közössége pedig, úgy látom, ilyen”- emelte ki Szolnoki Gábor polgármester a tárlatnyitón.

    Tárnokról a kiállítást látva nyugodtan kijelenthetjük, hogy a foltvarrás nagyhatalmai közé tartozik. Még akkor is, ha egyetlenegy klasszikus patchwork takarót sem láthatunk. A mondhatni rusztikus darab helyett sok aprómunkát igénylő faliképet, abroszt, ajándéktárgyat látni a tárlaton, ahol azért a karácsonyi készülődés dominál: vannak játéklovak, disznók, hóemberek, bőségszaruk és megannyi falikép, és terítő minden méretben. A színekben pedig a piros, a zöld, a krémsín, a fehér dominál.

    A foltoskodók által használt formai megoldások között pedig helyet kapnak nemcsak az ismert nemzetközi minták, hanem a magyar néphagyomány motívumkincsének egy-egy szép darabja is: például a karácsonyfadíszként újjáéledő sokszínű, gyöngy vagy flitterszemű madárka.

    tarnokhir.hu