Az év vége rendőrszemmel

  64

  „December közepétől január első hetéig szerencsére mindössze nyolc bűncselekmény történt Tárnokon. Persze jobban örültünk volna, ha még ennyi sincs – jelentette ki Hopka János őrsparancsnok. Épp ezért kérjük a lakosság segítségét! Ha bármi furcsát, rendelleneset látnak, ha idegenek kószálnak az utcán, hívják azonnal a járőrt a 06 (20) 394 7007-es számon! Inkább menjenek a kollégák ki tízszer potyára, minthogy egyszer elmenekülhessen egy bűnöző.”

  Ahogy a parancsnok elmondta, most a csatornázás idején különösen fontos alakosság ébersége, mert ilyenkor a munkák miatt is több az idegen, a rossz szándékkal érkezők is jobban el tudnak vegyülni.

  Az ünnepek idején több betörés volt Tárnokon. Még december 21-én az Öreghegyen, a Zalagyöngye utcában törtek be egy családi házba, ahonnan műszaki cikkeket vittek el. Az ügyben jó hír, hogy az orgazda az ellopott tárgyakkal együtt már megvan és remélhetőleg rajta keresztül el tudják fogni az elkövetőt is. Több olyan betörés is volt, aminek a pontos idejét nem tudják, mert a tulajdonosok az ünnepekben elutaztak. December 30. és január 1. között az Arany János utcában a garázson keresztül törtek be egy házba, ahonnan műszaki cikkeket és készpénzt vittek el. Január 3. és 6. között a Vörösmarty utcában is betörtek egy családi házba, ahol a tulajdonos nincs is itthon, az édesapja jelentette az esetet, így még azt sem tudni, mit vittek el.

  December 21-én a Hazatérők útján egy autót törtek fel, amiből laptopot és iratokat vittek el, december 28. és január 2. között pedig valamikor a Hattyú utcából elloptak egy szlovák rendszámú Mercedes-t.

  December 28-án a Művelődési Ház naptermének az ablakát törték be és onnan loptak el egy táskát, amiben némi készpénz és okmányok voltak. január 4-én viszont a mezőőrök Tárnok külterületén iratokat és 3 db szállító koporsót találtak. Mint kiderült egy előző nap Ceglédről ellopott halottszállító autóból valók.

  A téli szünetben, vagyis december 21. és 31. között valaki megrongálta az általános iskola épületét. Ezzel kapcsolatosan a rendőrök megelőző, felvilágosító kampányt terveznek az iskolában.

  A legsúlyosabb bűncselekmény ebben az időszakban január 6-án éjjel történt a Ponty utcában. Egy idős néni otthon aludt, amikor álarcosok betörtek hozzá, lefújták, és az értékeit követelték. A néni nem árulta el, hol vannak, ezért felforgatták a lakást. A néninek sikerült a pánikjelzőt megnyomnia, erre az elkövetők elmenekültek, de sajnos pénzt és ékszereket találtak és el is vitték. Az ügyben folyik a nyomozás. A rendőrök szerint ismerős lehetett az egyik elkövető, vagy kifigyelték a környéket, mert tudták, hogy melyik nénihez érdemes betörni.

  A tárnoki járőrök élet- és vagyonmentő akcióban is részt vettek: január 7-én hajnalban egy tébláboló részeget állítottak meg az utcán, aki elmondta, hogy felgyújtotta a házát, mert öngyilkos akart lenni. A rendőrök a Marton utcai házban megtalálták és poroltóval eloltották a tüzet, a férfihoz pedig mentőt hívtak, akik kórházba szállították.

  Január elsejétől a lehetőségekhez mérten a szakemberek és önkéntesek fokozták a „rendészeti jelenlétet” Tárnok utcáin. Jelenleg két rendőrautó járőrözik és a Tárnokőrök is sűrűbben járőröznek, így szintre megduplázódott a jelenlét az utcákon. A rendőrök azonban mindenki segítségére számítanak. Ahogy az őrsparancsnok fogalmazott:” Nagy a terület, és mi még mindig nem vagyunk elegen. Ezért van szükségünk az éber lakosságra. Még egyszer hangsúlyozom, hívjanak bennünket!”

  (halmos)