Tárnok – térinformatika

  178

  Nyolc éve kezdődött a települési térinformatikai rendszer kialakítása Tárnoki Önkormányzatnál. A cél az volt, hogy műszaki, építési ügyekben pontosabb információk álljanak rendelkezésre, ezáltal a műszaki ügyintézés gyorsabb, pontosabb legyen.

  A térinformatikai rendszer ugyanis egy olyan számítógépes rendszer, melyet földrajzi helyhez kapcsolódó adatok gyűjtésére, tárolására, kezelésére, elemzésére, a levezetett információk megjelenítésére, a földrajzi jelenségek megfigyelésére, modellezésére dolgoztak ki. Nevezik földrajzi információs vagy geoinformációs rendszernek vagy angolul rövidítve GIS-nek. A GIS egyetlen rendszerbe integrálja a térbeli és a leíró információkat – alkalmas keretet biztosít a földrajzi adatok elemzéséhez.

  Tárnokon jelenleg a térinformatikai rendszer egy minden földhivatali térképpel egyező alaptérképet (2005-ös és 2010-es frissítéssel), illetve katasztert, amiben a térképi adatokhoz egy adatbázis is társul amivel például helyrajzi szám szerint kereshetők az ingatlanok, vagy épp centiméterre pontos mérések készíthetők mondjuk egy építési engedély kiadásának mérlegelésekor. Tartalmaz a rendszer ortofotókat, vagyis speciális légifelvételeket és két közműtérképet (víz, villany) is. A készítők már megkérték a nagynyomású gázvezetékek térképét a közműszolgáltatótól, aztán majd a teljes csatornahálózat kiépülése után annak az integrálása következhet. Emellett a rendszer alapján készítik a szakemberek a helyi építési szabályzatot illetve a rendszerben folyamatosan frissítik az abban előírtakat, ezzel is megkönnyítve a hatósági engedélyezési, ellenőrzési munkát. A helyi rendszer fejlesztése lépésenként halad, ahogy az igények születnek, illetve ahogy a rendelkezésre álló pénz engedi.

  Egy ilyen térinformatikai rendszer felhasználása ugyanis rendkívül sokrétű lehet:

  – kataszteri információs rendszer

  – közművek információs rendszere

  – közgazdasági-, marketing információs rendszerek

  – közigazgatási- és önkormányzati információs rendszerek

  – topográfiai-kartográfiai információs rendszer

  – katonai geoinformációs rendszer

  – természettudományi információs rendszerek (geodézia, geofizika, geológia, talajtan,

  botanika, ökológia, hidrológia, meteorológia, környezettudomány)

  – társadalomtudományi információs rendszerek (művészettörténet, régészet, szociológia,

  politológia, etnográfia)

  – mérnöki információs rendszerek (agrár-, bánya-, erdő-, földmérő-, építő-, építész-,

  közlekedési mérnöki rendszerek).

  Vannak olyan önkormányzatok, ahol a rendszer kiépítésében már ott tartanak, hogy például a település történelmi központjáról háromdimenziós képek láthatók és az egyes épületekre rákattintva építészeti, művészettörténeti adatokat is olvashatunk. Vagy ha például az egyik helyi nagy rendezvényre keresünk a rendszerben, megnézhetjük, hol és hogyan helyezkednek el a kiállítói standok. Mindez pedig az interneten nyilvánosan is elérhető.

  tarnokhir.hu