Rendőrök, polgármesterek

  144

  Először az őrsparancsnokok mondták el az egyes településeken 2012-ben tapasztaltakat. Általában a bűnügyi statisztikák javulása és az önkormányzatokkal való jó vagy javuló együttműködés a jellemző. Az őrsparancsnokok kiemelték, hogy a folyamatos járőrözés hozott tavaly sok eredményt, így sikerült több helyen is bűnözőbandákat elfogni.

  Különösen jó eredményeket értek el azzal, amikor ‘szabadidős rendőrök’ az önkormányzatok támogatásával a település illetékesei által meghatározott helyen és időben teljesítettek szolgálatot. Vagyis az önkormányzat arra adott támogatást, hogy a rendőrök a település által meghatározott helyen legyenek: például az iskola előtt reggel és délután vagy egy-egy nagyobb rendezvényen. (Ha a rendőr a munkaidejében áll ott, akkor, ha például betörés van, elvezényli onnan a rendőrség, de ha a szabadidejében teszi, amire a törvény bizonyos keretek közt lehetőséget ad, akkor nem vezénylik el.)

  Százhalombattán gyökeres személyi változások voltak a rendőrőrsön és az új rendőri vezetők beszámoltak arról, hogy a korábban megszakadt kapcsolatokat sikerült az önkormányzattal feléleszteni, azóta a munkájukhoz támogatást is kapnak az önkormányzattól. A látható gyalogos rendőri jelenléttel pedig úgy tűnik, sikerül a bűncselekmények számát is csökkenteni. Ezzel kapcsolatosan Dr. Mihály István rendőr dandártábornok, megyei főkapitány külön felhívta a figyelmet, hogy nem lehet feszültség az önkormányzatok és a rendőrség között. Ha valami konfliktus támad, azt mihamarabb rendezni kell.

  Tárnokon is őrsparancsnokváltás volt tavaly. Sajnos a lakásbetörések száma tavaly nőtt tárnokon, ami a kicsi járőrállomány következménye is volt. Mostanra azonban sikerült együttműködési megállapodást kötni az önkormányzatokkal szabadidős járőrök alkalmazásáról, így a helyzet rendeződni látszik, lesz ember az Öreg-hegyen való járőrözésre is. Emellett javul a kapcsolat a polgárőrséggel is, és várható hogy például az Öreg-hegyen lovas polgárőrök segítik a rendőrök munkáját.

  A közlekedésrendészeti beszámolóból kiderült, hogy az utóbbi években egyre kevesebb a területen a közlekedési baleset és szerencsére ezeknek mindössze 8,6 százalékában volt az ok az ittas vezetés. Az idei tervekben pedig heti egy kifejezetten közlekedési akció szerepel, amikor koncentráltan ellenőriznek majd meg a rendőrök a biztonságos közlekedés érdekében.

  Az egyeztetésen résztvevő polgármesterek kiemelték, hogy örvendetes a statisztika javulása, de a lakosság biztonságérzete a bessurranásos lopások miatt már nem annyira jó. Kiemelték viszont, hogy a szabadidős rendőrök alkalmazása jó és azt az önkormányzatok támogatják, amennyire csak tudják.

  Szolnoki Gábor a tárnoki tapasztalatokat összegezve hangsúlyozta, hogy a település megsínylette a parancsnokváltás előtti “árvaságot”. Olyan érzés alakult ki az emberekben, mintha csak közlekedési rendőrség lenne, amely a rossz helyen parkolókat bünteti, de a lakók valós gondjaival nem törődne a bűnüldöző hatóság. “Mióta újra van őrsparancsnokunk, látok pozitív változásokat, de természetesen mi állampolgárok soha nem vagyunk elégedettek, mindig több rendőrjárőrt, hatékonyabb bűnüldözést és bűnmegelőzést szeretnénk. Igazából az lenne számomra az ideális, ha esténként Tárnok bármely bevezető útján is érkezik valaki, azt a rendőrök megállítanák, megkérdeznék, mi dolga van erre. Az állampolgároknak ez megnyugtató érzés lenne, így a bűnözők sem erre járnának. Emellett reméljük, hogy a jogalkotók előbb-utóbb megadják a jogot a településeknek a kamerás sebességmérésre, és ezzel élve a gyorshajtással már nem lenne Tárnoknak gondja. A rendőröknek pedig több ideje jutna egyéb közbiztonsági feladat ellátására. Mi a korábban, amikor ennek lehetősége felmerült, az elsők között jeleztük, hogy kiépítenénk a rendszert.”

  tarnokhir.hu