Önkormányzati adósságkonszolidáció – túl az első tárgyaláson

  67

  Szolnoki Gábor polgármester ezzel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adta:

  “Egyhónapos előkészítő munka után végre sor került az első konkrét tárgyalásra, ahol az adósságkonszolidáció mértékének tervezett illetve az általunk elérni kívánt mértékéről tárgyaltunk.

  A Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012 évi CCIV. Törvény 74. § (1) bekezdésében előírt adatszolgáltatást teljesítettük. Az önkormányzati adatszolgáltatásunk hibátlan volt, a tárgyaláson résztvevő szakemberek részére átadtuk azokat az adatokat és információkat, melyek alapján – a Törvény 74. §(5) bekezdésében biztosított lehetőség alapján – magasabb adósságátvállalási mérték megállapítására tettünk javaslatot.

  Az már biztos, hogy az alapesetben számolható 40%-nál magasabb értékről beszélhetünk a végleges döntés után, de addig még néhány gyors munkát el kell végeznünk. Ezzel kapcsolatban jelenleg is folyik az egyeztetés az Államadósság Kezelő Központ Tőkepiaci Főosztályával illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes főosztályával. Terveink alapján a kibocsátott kötvény Raiffeisen Bank által óvadékként kezelt 500 millió forintos részének visszaváltása és egy magasabb konszolidációs százalék elérése a cél, ami akár kétharmados csökkenést is eredményezhet.

  A tárgyalásokat követően a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium összegzi és feldolgozza az elhangzottakat. A további egyeztetések és adatszolgáltatások után – legkésőbb február végéig – a döntésre jogosult miniszterek javaslatot fognak tenni önkormányzatunk részére, illetve addig megszületik a döntés.

  Bízom benne, hogy eredményesen tudunk tárgyalni! Mindent megteszünk azért, hogy a lehető legkedvezőbb feltételeket érhessük el, növeljük az adósságkonszolidáció mértékét, és pénzügyi lehetőséget teremtsünk a további fejlesztésekhez.”

  Tarnokhir.hu