Szombaton disznót vágunk

  66

  Azokat, akik még nem láttak disznóvágást de kíváncsiak erre a régi falusi szokásra, reggel hétre várják a szervezők és a társadalmi egyesületekből verbuválódott segítő csapat. Ekkor vágják ugyanis azt a disznót, amelyet a Malom Söröző ajánlott fel erre az alkalomra. Felnőttnek, gyereknek egyaránt érdekes és fontos tapasztalat lehet látni, honnan is lesz a rántott hús a tányérunkban.

  Azonban a disznótoros nem csak ennek az állatnak a húsából lesz. 165 kilós volt az a disznó, amelyiket már előre levágtak, hogy minden térre érkezőnek jusson kóstoló hurkából, kolbászból.

  Reggel nyolckor kezdődik a Művelődési Ház előtt igazán az élet, ekkor gyújtanak ugyanis alá a jórészt disznótorban szokásos ételeknek. Lesz orjaleves, friss töpörtyű, pecsenye, hurka és kolbász. A Hajtóka Együttes bográcsában toros káposzta készül, a Tárnoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület pedig palóclevest főz. Meleg italként forraltbort kortyolhatnak az érdeklődők miközben népzene szórakoztatja majd a nagyérdeműt.

  Szolnoki Gábor polgármester: “A disznóvágás nosztalgiából és karitatív gondolatból indult. Hat évvel ezelőtt úgy gondoltam, vannak sokan, akik nem ismerik a hagyományos falusi disznóvágást, vagy éppen nincs rá lehetőségük, nem ismerik ezt az érzést, ezt a hangulatot, és jó lenne nekik is megmutatni, milyen. Vettem hát egy disznót, és sok segítő barátommal együtt feldolgoztuk. Akit érdekelt, az megnézte a feldolgozást, és akit tudtunk megvendégeltünk. Akkor annyira jól éreztük magunkat, hogy azóta is minden évben megrendezzük – évekig saját erőből, mára már sok civil szervezet és az önkormányzat támogatásával, egyre több aktív segítő részvételével, akik közül sokan ma is társadalmi munkában szolgálják közösségünket. A lényeg az, hogy a lehető legtöbb embernek tudjuk megmutatni a disznóvágást, a feldolgozást, és a lehető legtöbb embert tudjuk többféle kostoló erejéig vendégül látni.

  A hagyományt pedig folytatni kell, elvégre eleink is minden évben vágtak disznót…”

  A programot kolbásztöltő verseny is színesíti és persze nem ér véget a disznóságok elfogyasztásával. Farsang lévén este a Hajtóka Együttes mindenkit szeretettel vár a táncházba!

  tarnokhir.hu