A január rendőrszemmel

  147

  Ahogy arról a sajtó is beszámolt, az Érdi Kapitányság Bűnügyi Osztálya januárban elfogott egy bűnbandát is, ám ami a híradásokból kimaradt, hogy egyebek mellett a tárnoki körzeti megbízott és az itteni járőr által adott jelentések, információk alapján kerültek a bűnözők rács mögé. Az egyik csapat a Ponty utcában és környékén is tevékenykedett. Egyelőre 8-9 cselekményt tudnak rájuk bizonyítani, de ez a szám a nyomozás előrehaladtával folyamatosan nő. A másik bandát, amely az Öreg-hegyen is „dolgozott” Budapesten, a 22. kerületben tetten érték és fogták el. Ebben az ügyben már több lopott holmit vissza is adtak a tulajdonosnak: egyebek mellett az Öreg-hegy egyik pincéjéből lopott mikrót, illetve számítógépet.

  „Kedvezően alakul a bűnügyi statisztika: januárban Tárnokon, Sóskúton és Pusztazámoron összesen kevesebb bűncselekmény volt, mint egy évvel korábban csak Tárnokon. Három hete nem volt „friss” bűncselekmény a Tárnoki Rendőrőrs területén, ami vitathatatlanul jó eredmény.” – mondta Hopka János. „Köszönhető mindez például annak, hogy Tárnokom ma már 24 órában legalább két rendőr járőrözik, de sokszor vezénylek négy főt is járőrszolgálatra.”

  Arra a felvetésre, hogy a 24 órában hívható 06 (20) 394 7007-es számot nem mindig veszik föl, a parancsnok azt kérte, ilyenkor ismételjük meg a hívást kétszer háromszor is, mert elképzelhető, hogy épp kiszálltak az autóból, és a telefont bent felejtették, de 2-3 percen belül újra elérhetők. Azért jobb ide telefonálni, mert helyben még így is hamarabb megoldhatók a gondok, mintha mondjuk a 112-n keresztül érnénk el a rendőrséget.

  „Van egy szép, új gépkocsink és Sóskúton már dolgozik a szabadidős járőr. Most azt kértük Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő Testületétől, hogy a közbiztonsági helyzet további javítása érdekében, a tavalyi évről megmaradt, és el nem költött támogatásuk terhére április 30-ig, valamint az idei évre tervezett önkormányzati támogatás terhére Tárnokon minél nagyobb óraszámban legyen szabadidős rendőr, aki gyalog járhatja a települést. A szabadidős rendőr foglalkoztatásának előnye, hogy olyan feladat esetén, amikor az Érdi Kapitányságra kell bevonni a tárnoki járőrt, addig a szabadidős rendőrt nem vezényelhetik máshová. O a területen marad, és ott teljesíti szolgálatát, ahol az Önkormányzat Közbiztonsági Bizottságával egyeztetett módon a bűnügyi helyzet aktuálisan megkívánja.

  Az Öreg-hegy, illetve a halastó környékének közbiztonsági helyzete megszilárdítását segíti majd, hogy a hét végétől már lovas polgárőrök segítik a bűnmegelőzést. Ígéretet kaptunk arra, hogy nyárra lovasrendőrök is járőröznek majd a kocsival nehezen megközelíthető területeken.”

  Az ezévi tervekről szólva Hopka János kifejtette, újra szeretné indítani a pár éve elhalt SZEM, vagyis Szomszédok Egymásért Mozgalmat, mert szerinte nincs annál jobb megelőzés, mintha a szomszédok figyelnek egymás értékeire is. Legyen hát SZEM-ünk arra, hogy idegenek ne járkáljanak a környéken – jelezzük a 06 (20) 394 7007-es telefonszámon!

  (halmos)