Székely zászló és kulturális programkínálat

    108

    Szolnoki Gábor polgármester: „Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete múlt heti ülésén döntött arról, hogy településünk csatlakozik Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának kezdeményezéséhez és a székelyföldi polgármesterekkel való szolidaritás kifejezésére a polgármesteri hivatalra a március 15-ei ünnepség részeként kitűzzük Székelyföd zászlaját.”

    A polgármester ezután egy másik számos erdélyi vonatkozással is rendelkező tárnoki eseményről beszélt, amely egyébként a személyes támogatásával valósulhatott meg. Pénteken, február 15-én délután fél hatkor Meister Éva erdélyi színésznő előadásában láthatják az érdeklődők Kocsis István: Árva Bethlen Kata című monodrámáját. Az író is erdélyi származású, drámája pedig a kétszer megözvegyült Bethlen Kata alakján keresztül a 18. századi Erdélybe kalauzol bennünket.

    „Ugyancsak a hagyományokat eleveníti fel az idén megalakulásának 5. évfordulóját ünneplő Hajtóka Egyesület kiállítása a Művelődési Házban – hangsúlyozta Szolnoki Gábor. Mindenkinek ajánlom a kiállítást, hisz egy civil szervezet korai fejlődésébe tekinthetünk be a kiállított tárgyak és fényképek segítségével.” A paravánokon elhelyezett fotómontázsok az elmúlt évek fellépéseit, hajtókás eseményei elevenítik fel, de láthatók emléklapok és a múlt hagyományait megőrző néhány tárgyi emlék is. Táncegyüttes is lévén a Hajtóka egyre bővülő népviselettárral rendelkezik. Most nem a muzeális értékű tárnoki darabokból, hanem a táncosok által viselt ruhákból állítottak össze egy csokorra valót. Így aztán azt is megtudhatjuk, mely tájegységek táncai szerepelnek az együttes repertoárján.

    tarnokhir.hu