Ismét jól vizsgázott az új meder

  94

  A Benta-patak a biatorbágyi halastavaktól a Dunáig vezet, vízgyűjtő területe meghaladja a 400 négyzetkilométert! Maga a vízgyűjtő terület nagysága, a csapadékviszonyok szélsőséges változásai is gondot jelenthetnek, de minden évben külön gondot jelentett a biatorbágyi halastavak vizének levezetése. A több, mint 160 hektár területű tórendszer vizének elvezetését a tulajdonosok soha nem tudták megnyugtató módon megoldani. Ilyen esetekben Tárnokon több utca vízelvezető árkának csatlakozási szintje fölé emelkedett a patak megduzzadt vize. Az pedig vissza duzzasztotta az árok vizét, veszélyeztetve a lakott területet.

  Az utóbbi évtizedekben 2012 ben volt az első év, hogy a halastavak vizének leeresztése nem okozott ilyen gondot, a tavaszi áradásokat pedig második alkalommal vezette le biztonságosan a meder. Bízunk benne, hogy a meder a következő években is biztonságot nyújt településünknek!

  Amint arról rendszeresen beszámoltunk a mederrekonstrukció a Benta-patak 18 km hosszú szakaszán valósult meg. A beruházásra azért volt szükség, mert az időnkénti nagy mennyiségű csapadék hosszú éveken keresztül komoly problémákat okozott a környező településeken.

  Voltak olyan szakaszok, ahol a meder vízszállító képessége csak a felét érte el a szükségesnek, két alkalommal pedig árvizet is okozott településünkön. A mederkotrásnak, tisztításnak köszönhetően a víz szabadon lefolyhat, ezzel nagymértékben csökkent az áradás veszélye a környező településeken. A munkák alig 2 évig tartottak és 2011-ben fejeződtek be.

  A Közép-Magyarországi Operatív Program keretében zajló meder-rehabilitáció összesen 739 millió forintba került, ennek 85%-át az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a hazai költségvetés finanszírozta.

  Polgármesteri Titkárság