“Jó eredményt értünk el, de nem állunk meg.”

  67

  Tárnok Képviselő-testülete hétfőirendkívüli ülésén a kötvényállomány fel nem használt részének visszaváltásáról, az adósságszolgálat csökkentéséről döntött.

  Március 12-én Szolnoki Gábor polgármester és dr. Simon Mária jegyző a Raiffeisen Bank budapesti központjában tárgyalt a Magyar Állammal kötött adósságrendezési szerződés részleteiről.

  Az önkormányzat adósságállományának a törvényi minimum szerinti 40%-os mértékéhez képest 65%-os kompenzálásáról született döntés, ez a teljes futamidőre vetítve 1,5 milliárd forintos csökkenést eredményez.

  Ezen a tárgyaláson került sor az önkormányzat által visszaváltandó kötvényrésszel kapcsolatos egyeztetésre, illetve az idei, első kamat és tőkerész fizetésének halasztásáról. A Magyar Állammal való adósságrendezési megállapodás megkötésének határideje ugyanis június vége, ekkor látható majd pontosan minden ezzel kapcsolatos pénzügyi változás. Ezek megismerése után kerülhet sor az idei első részlet megfizetésére.

  Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete mai rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy kezdeményezi a Raiffeisen Bank Zrt-nél kibocsátott kötvény 2013. április 15-én esedékes 300.000 svájci frank összegű tőketörlesztésének 2013. július 15-ig történő prolongálását, valamint az óvadéki betétként kezelt 175.000.000 Ft 2013. április 15. napjával történő előtörlesztését.

  A döntés értelmében az önkormányzat adósságszolgálata újabb 5 %-kal, a 65%-os állami döntés után immár 70%-kal csökken. Amint arról Szolnoki Gábor polgármester az ülésen beszámolt ‘Jó eredményt értünk el, de nem állunk meg. A csatornázással kapcsolatban már a második pályázatot adtuk be az úgynevezett önerő alap támogatásra’.

  Ez a pályázati lehetőség a társulás döntése alapján folyamatosan igénybevételre kerül, addig, amíg erre lehetőség van. ‘Akár a százmillió forintot is elérheti a pályázaton elnyert támogatás, ami ennyivel csökkentheti a fennmaradó, már csak 30 %-os adósságszolgálatot’ – fűzte hozzá a polgármester.

  tarnokhir.hu