Az elmúlt hetek rendőrszemmel

  55

  “Rendőrségi, bűnüldözési szempontból csendes heteket éltünk át az utóbbi időben, mintegy 10-15 %-kal csökkent Tárnokon a bűncselekmények száma” – hangsúlyozza Hopka János őrsparancsnok, ahogy végig néz az elmúlt hetek helyi bűnügyi krónikáján.

  Ezek között volt két olyan betörés, amelyet a hétvégi házak tulajdonosai március elején jelentettek, de hogy azokat mikor követték el, pontosan nem tudni. Nagyobb bűncselekmények most nem is történek Tárnokon. Voltak kisebb lopások, valaki elemelt egy kerékpárt, az általános iskolában legó-figurákat loptak el és tolvajk járt a Művelődési Házban is. Nagyobb értékű vagyon elleni bűncselekmény kettő volt: egy betörés és egy vasúti kábellopás. Emellett folyamatosan küzdünk az Agip-kútnál a tolvajokkal.

  “A bűncselekmények száma véleményem szerint azért csökken, mert a kollégák tényleg sűrűn járőröznek a településen és ebbe a Tárnokőrök is besegítenek”- mondja Hopka János. “Ráadásul a felderítési mutatók sem rosszak. Még februárban a Fejér megyei és Érdi Kapitányság együttműködésének eredményeként egyebek mellett a mi jelzéseink alapján elfogtak egy rablássorozatot elkövető csoportot.”

  Ugyancsak letartóztatták azokat, akik még novemberben az Egyenlőség utcában követtek el betörést, és két, az Öreg-hegyen “tevékenykedő” társaságot is elkaptak.

  “A tárnokőrök mellett jó a kapcsolatunk a tárnoki mezőőrökkel is, akikkel néhány elkelommal együtt járőröztek a kollégák. Ennek az lett az eredménye, hogy 5-6 fatolvajt is elfogtunk és a lopott fa mennyiségére tekintettel helyszíni bírságot szabtunk ki.”

  A tavasz közeledtét jelzi, hogy a héten szolgálatba állnak a lovasrendőrök. Az őrsparancsnok pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy továbbra is vigyázzunk a saját és a szomszédaink értékeire. Például zárjuk be az autónk ajtaját még ha csak egy percre ugrottunk is ki, és kezdjük el közösen újra megszervezni a pár éve elhalt SZEM, vagyis Szomszédok Egymásért Mozgalmat, mert szerinte nincs annál jobb megelőzés, mintha a szomszédok figyelnek egymás értékeire is. Legyen hát SZEM-ünk arra, hogy idegenek ne járkáljanak a környéken – jelezzük a 06 (20) 394 7007-es telefonszámon!

  A Tárnoki Rendőrőrs március 15-ei munkájáról külön meg kell emlékeznünk. Erről álljon itt a Tárnokhír írása:

  Ünnepi szolgálat

  Az Érdi Kapitányság kötelékébe tartozó rendőrök ünnepi szolgálata nem a koszorúzás, illetve annak biztosítása volt. Még csak nem is betörőket kergettek, hanem igyekeztek a bajt megelőzni, illetve a bajbajutottakat menteni.

  Már 14-én, csütörtökön délután a Balatoni úton történt balesetnél a tárnoki járőrök biztosították a helyszínt, illetve terelték az Érdre igyekvőket a 70-es útról a falubeli utakra. 15-én is két fővel a 70-es úton biztosították a forgalomkorlátozást, ugyanis a Fejér megyei útállapotok miatt már Martonvásárig sem lehetett közlekedni.

  A tárnoki őrsparancsnok egy kollégájával pedig az M7-es autópálya le-, illetve felhajtóját zárta le, mert ugyan a híradások arról szóltak, hogy az M7-es járható, ez a nyári gumival közlekedő, elakadó járművek miatt nem volt igaz. Többeket irányítottak vissza haza, szállodába, segítettek például egy balesetet szenvedett holland családnak, másoknak pedig az autót kiásni a hó alól. A Balaton felé tartó megakadt forgalmat – mintegy 2-300 autót – pedig az érdi járőrök fordítottak vissza a főváros felé. Mindeközben rendőreinknek arra is volt gondja, hogy ellenőrizzék, az időjárást kihasználva nem történnek-e településünkön betörések.