Önkormányzati adósságrendezés –

  36

  Tárnok Képviselő-testülete március 25-i ülésén a kötvényállomány fel nem használt részének visszaváltásáról, az adósságszolgálat csökkentéséről döntött.

  Ezt megelőzően Szolnoki Gábor polgármester és dr. Simon Mária jegyző a Raiffeisen Bank budapesti központjában tárgyalt a Magyar Állammal kötött adósságrendezési szerződés részleteiről.

  Az önkormányzat adósságállományának a törvényi minimum szerinti 40%-os mértékéhez képest 65%-os kompenzálásáról született döntés, ez a teljes futamidőre vetítve 1,5 milliárd forintos csökkenést eredményez.

  Ezen a tárgyaláson került sor az önkormányzat által visszaváltandó kötvényrésszel kapcsolatos egyeztetésre, illetve az idei, első kamat- és tőkerész fizetésének halasztásáról. A Magyar Állammal való adósságrendezési megállapodás megkötésének határideje ugyanis június vége, ekkor látható majd pontosan minden ezzel kapcsolatos pénzügyi változás.

  A Képviselő-testület döntése értelmében a polgármesteri hivatal kezdeményezte a Raiffeisen Bank Zrt-nél kibocsátott kötvény 2013. április 15-én esedékes 300.000 svájci frank összegű tőketörlesztésének 2013. július 15-ig történő prolongálását, valamint az óvadéki betétként kezelt 175.000.000 Ft 2013. április 15. napjával történő előtörlesztését.

  Április 8-án a Raiffeisen Bank budapesti központjában aláírták az előtörlesztési megállapodást.

  A döntés értelmében az önkormányzat adósságszolgálata újabb 5 %-kal, a 65%-os állami átvállalással együtt immár 70%-kal csökken.

  Szolnoki Gábor: “Jó eredményt értünk el az önkormányzati adósságrendezési eljárásban, de nem álltunk meg ennyinél. Az előtörlesztéssel jobb helyzetbe kerül önkormányzatunk. Elkötelezettek vagyunk a folyamatos adósságcsökkentésben, ez Tárnok érdeke. Ezzel kapcsolatos, folyamatos munkánk, hogy a csatornaberuházásból a Tárnokot érintő költségek csökkentésére továbbra is pályázunk az önerő alapra. Amennyiben támogatást nyerünk, újabb összeggel, újabb százalékokkal javítja majd pénzügyi mérlegünket” – fűzte hozzá a polgármester.

  tarnokhir.hu