Elindult az önkéntes katonák felkészítése

  24

  Az ország 198 helyi védelmi bizottságaiban kezdték meg az idei évben munkájukat azok az önkéntes műveleti tartalékos katonák, akiket tavaly decemberben honvédelmi elnökhelyettesnek nevezett ki a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatala. Az elnökhelyettesek országos gyakorlati szakfelkészítése tavasszal vette kezdetét, melyet Pest megyében indított útjára Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

  „Azok a tartalékos katonák, akik a helyi védelmi bizottságokban töltenek be elnökhelyettesi pozíciót, megfelelő katonai ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek – mondta a felkészítés elindításaként Dankó István. Az államtitkár kiemelte, a honvédelmi elnökhelyettesek feladata a helyi védelmi bizottságok vezetőinek – azaz a járási hivatalvezetőknek – szakmai támogatása, melyhez a minisztérium minden segítséget megad.

  „Köszönettel tartozunk azoknak az önkénteseknek, akik személyi és vagyonbiztonságunkért dolgoznak” – hangsúlyozta az eseményen Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Tarnai Richárd kiemelte, a védelmi igazgatás átalakításával az állam célja a hatékonyság növelése volt, mely lehetővé teszi, hogy katasztrófahelyzetekben, vagy akár különleges jogrend életbe lépésével gyorsan és szakszerűen tudjon reagálni az állam.

  A felkészítésen Tokovicz József dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának főigazgatója, valamint Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka tartott eligazítást Pest megye 18 helyi védelmi bizottságának elnökhelyettesei és titkárai számára.

  forrás: Pest Megyei Kormányhivatal