Minden elsős ingyen kapja a tankönyveit

  101

  Kiss János Tamás, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a szülők számára jó hír, hogy az idei tanévtől minden első osztályos ingyen kapja a tankönyveket, a felsőbb évfolyamra járók számára pedig továbbra is megmarad a rászorultsági alapon járó támogatás. Nagyon fontos újdonság, hogy a tervek szerint mindenki névre szóló csomagban veheti át a tankönyveket. Kiss János Tamás hangsúlyozta: azon dolgoznak, hogy a gyerekek határidőre megkapják a tankönyveket, azonban számtalan bizonytalansági tényező van.

  Tartalmi változások az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamot érintik, amelyeken teljesen új tankönyveket kapnak majd a diákok. Tankönyvenként változó, hogy mekkora a módosítás, mennyi újdonság van bennük, nagyobb változások a történelem és az irodalom tananyagában voltak, a legkevesebb pedig az idegen nyelveket érintette.

  A legszembetűnőbb változás, hogy a rendeleti előírásnak megfelelően az elsősök számára keménytáblás, tartós, többéves használatra készültek a tankönyvek. A felsősök választhatnak tartós vagy puha fedeles kiadvány között. Ezek a könyvek – akárcsak a korábbiak – nagyon látványosak, élvezetesek, hiszen nagyon fontos, hogy a gyerekekben ez is erősítse a motivációt, hangsúlyozta Kiss János Tamás.

  Arra a kérdésre, hogy válaszolnak-e az új tankönyvek a modern kor kihívásaira, beépülnek-e a tananyagba az új információk, a technikai vívmányok, Kiss János Tamás úgy reagált: törekszenek arra, hogy az új lehetőségeket kihasználják és beépítsék a tankönyvekbe, sőt magukat a tankönyveket is beépítik a technikai eszközökbe. Természetesen a pedagóguson múlik, hogy hogyan jut el a tudás a gyerekekhez, de a tanárok, amit lehet, felhasználnak, ma már nem csak krétával és táblán dolgoznak.

  forrás: Kossuth Rádió