Csatornázás – Egyeztetés a konzorciumi vezetőkkel

  132

  “Már több, mint kilenc hónapja kezdődött meg Tárnokon a csatornázás, azonban még egyetlenegy utcában sem kezdődött meg az utak végleges helyreállítása, illetve az utak ideiglenes helyreállítása több utcánkban is – finoman szólva – kívánnivalót hagy maga után. Miért? Mit lehet tenni azért, hogy a munkálatok úgy haladjanak, ahogy azoknak haladni kellene?” – tette fel a kérdést Csohány Andrásnak és Szabó G. Csanádnak, az A Híd és az OMS vezetőinek a polgármester.

  A konzorciumi vezetők elmondták, a legfőbb oka ezeknek a gondoknak pénzügyi, illetve elszámolási. Elmondásuk szerint olyan a projekt elszámolási rendszere, hogy fővállalkozóként nem tudják a hanyag alvállalkozó helyett elvégzett munka ellenértékét az alvállalkozótól ‘visszaszerezni’, így nem szívesen javítják ki a hibákat, az alvállalkozók pedig így a már kifizetett csatornaszakaszokra nem mennek vissza mondjuk a megsüllyedt útátvágásokba pótolni a lesüllyedt kövezést vagy letakarítani a sarat. Más projektekben pedig ezt teszik: van egy brigádjuk, ami csak a lakossági bejelentések alapján a javításokkal foglalkozik, és itt is ezt szerették volna csinálni. Az elszámolási gondok mellett problémájuk az is, hogy a számlaállományuk egy elég jelentős része visszatartásra került, már rég lejárt anélkül, hogy kifizették volna.

  A konzorciumi vezetők hangsúlyozták azt is, hogy a munkát Tárnokon a lejárt vízügyi engedélyek, illetve azok megújításának lassúsága folyamatosan akadályozták és akadályozzák. A III. szennyvízöblözetre, Berki és Margitliget területére például, a hivatali bürokráciának köszönhetően csak a napokban érkezik meg az engedély. Természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kivitelezés megkezdése óta túl vagyunk a munkavégzésre alkalmatlan télen, és az évszázad legcsapadékosabb tavaszán – ez majdnem négyhónapos csúszást eredményezett.

  A polgármester azt válaszolta, tőkeerős vállalkozások lévén a pénzügyi gondokat, illetve érveket nehezen tudja megérteni, az engedélyek ügyében pedig – ahogy eddig is – segít, de jelezzék melyik hatóságnál, milyen ügyekben van fennakadás. Az ideiglenes helyreállítások esetében pedig nem “visszaszerezni” kell a hibás munka ellenértékét, hanem megkövetelni a jó munkát és sokkal alaposabban ellenőrizni a munkavégzést. A végleges úthelyreállítást pedig meg kell kezdeni. Emellett a lakosság folyamatos tájékoztatását várja el – akár a felmerülő gondokról is.

  tarnokhir.hu