Árvízi felkészülés

  309

  „Ma reggel harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna Tárnokhoz legközelebb eső szakaszán is – tájékoztatott Pintér Lajos, az Érdi Rendőrkapitányság vezetője. A vízügyi szakemberek számítása szerint a víz 875 centiméterrel tetőzik majd a Vigadónál, így várhatóan kezelhető lesz az áradás mértéke. Az Érdi Kapitányság és az Érdi Hivatásos Tűzoltóság állománya kiemelten vesz részt a védekezési munkákban, a közrendvédelmi munkában ez idő alatt a polgárőrség nagyobb szerepet kap.”

  A Duna Tárnokhoz legközelebb eső szakaszán Érdnél megoldott a helyzet, a katasztrófavédelem szerint elég a folyamatos gátfigyelő szolgálat, illetve egy a hullámtérben lévő házból a lakók kitelepítése, biztonságos szállásra költöztetése. Százhalombattánál az eddigi legmagasabb vízállás 860 cm volt és nem várnak ennél magasabbat idén sem. A mélyebben fekvő szakaszokon megkezdték a nyúlgátas, homokzsákos védekezést. Itt szükség lehet önkéntesekre. Aki tehát segíteni szeretne, a százhalombattai önkormányzatnál, vagy a helyszínen, a százhalombattai Kossuth Lajos utcában jelentkezhet.

  A szakemberek a meteorológiai előrejelzések alapján, amelyek a Duna vízgyűjtőjén még egy nagy csapadékos időszakot mutatnak, két árhullámra számítanak 18 napon belül, a védekezés gyakorlatilag egész hónapban tart majd. Ha a Duna vízszintje 2 métert emelkedne, akkor Százhalombattán leállítják az erőművet is, erre azonban jelen pillanatban ne számítanak.

  Tárnokon jelenleg nincs gond a vízzel, és a polgármester a tapasztalatok alapján a Duna visszaduzzasztó hatásától sem tart, ám esetleges belvízi védekezésre a helyi szakemberek felkészültek. A településen akkor alakulhat ki a Bentán veszélyesebb helyzet, ha a vízgyűjtő területén nagyobb esőzés lenne és elkezdenének vizet leengedni a Biatorbágy környéki halastavakból, amelyet a magas vízállású Duna visszaduzzaszthat.

  A belvízzel, illetve az esetleg vízzel megtelő pincékkel kapcsolatosan a katasztrófavédelmi szakemberek azt kérik, a védekezést bízzák a szakemberekre! Senki ne álljon neki önállóan, egyeztetés nélkül szivattyúzni, mert akkor hetekig teheti, ugyanis a kapilláris elvnek megfelelően a vízzel telített talajból minden oda fog áramlani.

  tarnokhir.hu