Csatornázás – Hol a pénzünk?

  105

  Az Érd és Térsége Csatornázási projekt a finanszírozást tekintve három lábon áll. A pénz egy részét az önkormányzatok adták, a másik részét a három település lakói, a harmadikat pedig az Európai Unió. Az uniós pályázat számos feltételt írt elő. Pénzügyi területen például azt, hogy a települések által hozzátett önerőnek előre meg kell lennie és azt is, hogy a lakosságnak be kell szállnia a költségekbe, mégpedig úgy, hogy a befizetések kezelésére egy társulatot kell létrehozniuk.

  Tárnok Önkormányzata az önrész előteremtésére bocsátott ki kötvényt, amely azóta már nem csak a csatornázás, hanem számos más településfejlesztési projekt önrészét is biztosította. A lakosság pedig 2008. júniusában a finanszírozás megoldására alakította meg a Tárnoki Viziközmű Vízgazdálkodási-Társulatot.

  Ez utóbbi szervezte meg, hogy lehessen a lakossági hozzájárulást részletekben is megfizetni. Méghozzá nem is akármilyen módon, hisz az OTP-vel sikerült egy lakáskassza konstrukciót kidolgozni, így azok, akik ezt a befizetési módot választották 30 %-os állami támogatást is kapnak, vagyis ennyivel kevesebbet kell fizetniük, mint az egyösszegű befizetést választóknak. Ez az összeg 189440 forint. Utóbbiaknak viszont az alapszabály szerint csak „a beruházás ideje alatt a társulat által később meghatározott időben és részletekben kell a társulat számlaszámára megfizetni” a 255000 forintot.

  A részletfizetést választók egyébként azon kívül, hogy a társulat irodájában lehetett a banki nyomtatványokat kitölteni, pénzügyileg nem is állnak kapcsolatban a társulattal. A szerződést a bankkal kötötték, és az OTP évente küld egy elszámolást, meg egy adag csekket. A 74 hónapos futamidő végén pedig a nevünkben átutalja az összegyűjtött pénzt a „csatornázásnak” és mivel lejár a futamidő, megszűnik a szerződés is.

  Azoknak, akik nem az LTP-s befizetést választották, a viziközmű társulat intéző bizottsága határozata alapján egy összegben kell(ett volna) befizetni a pénzt. Az intéző bizottság 2011. szeptember 20-ai határozata szerint „az érdekeltségi hozzájárulás egyösszegű befizetési határideje 2011. október 20.” Arról, hogy be kellene fizetnie a hozzájárulást a lakókat a társulat levélben értesítette – egyeseket már többször is. Ha valaki úgy gondolkodott, csak akkor fizet, ha a tárnoki munkálatok megkezdődnek, akkor is 2012. augusztus 21-től nekik illett volna kérni a csekket. Információink szerint voltak is, akik a többéves kivárást követően ezt megtették, azonban nagyon sokan még mindig húzzák-halasztják a fizetést, vagy most kérnek részletfizetési kedvezményt, mondván, hogy nem tudják az összeget egyszerre befizetni. Ilyen kedvezményt a társulat tulajdonképpen nem is adhatna, hisz a rendesen fizetőkben akár az is felvetődhet, hogy azok az emberek, akik most ilyet kérnek, anno rosszhiszeműen nem választották a lakáskasszát és egyáltalán nem akartak fizetni. Érdemes megjegyezni, hogy bár ezeket az egyösszegű befizetéseket a viziközmű társulat számlájára kell teljesíteni, a pénzt onnan automatikusan továbbutalják Tárnok Nagyközség Önkormányzatának közműfejlesztési számlájára, mint lakossági önerőt. Ugyanis a projektben a település előlegezte meg a lakók befizetéseit, tehát a nemfizetők közvetlenül a többi tárnokit rövidítik meg. Információink szerint az egyösszegű befizetésekből 140 millió forintnak kell befolynia, s ebből eddig a lakók mintegy 50 millió forintot fizettek be.

  Egyébként az önkormányzat más téren is nagyon sok segítséget adott a lakóknak. Először is a térségben egyedülálló, hogy itt nem a társulat tagjainak, vagyis minden tárnoki háztartásnak kell a társulat szervezetét fenntartani, mert arra az önkormányzat adja a pénzügyi támogatást. Másodszor a lakástakarékpénztáras konstrukciót választóknak nem kellett anno számlanyitási díjat fizetniük, mert azt helyettük kifizette az önkormányzat.

  Még egy-két adalék a társulati tagsághoz, illetve a közműfejlesztési hozzájáruláshoz. A társulati tagság – mivel annak szervezésekor az érdekelt lakosság 80,5 százaléka a megalakulás mellett döntött – mindenkinek kötelező. A közműfejlesztési hozzájárulás pedig köztartozásnak minősül és adók módjára behajtható. Ráadásul azok, akik nem fizetik be, nem kaphatnak rákötési engedélyt a csatornára. Ha pedig nem kötnek rá, a csatorna elkészülte utáni 90. naptól fizethetik a talajterhelési díjat. Annak összege pedig olyan magas, hogy egy átlagos háztartás esetében elérheti az évi 4-500 ezer forintot is.

  tarnokhir.hu

  Amennyiben a témával kapcsolatosan további kérdésük van, juttassák el szerkesztőségünkbe és mi utánajárunk! [a szerk.]