Lakossági fórum a szemétszállításról

  95

  A fórum elején Szolnoki Gábor polgármester összefoglalta, hogyan alakult ki a jelenlegi helyzet. Ahogy elmondta, a szemétszállítás a törvények értelmében úgynevezett kötelezően igénybe veendő szolgáltatás, vagyis senki nem mondhatja azt, hogy nem veszi igénybe. A szolgáltatás megszervezése pedig önkormányzati feladat, amelyet kizárólag olyan céggel végeztethet el, amely megfelel a hulladéktörvény előírásainak.

  2011-ig volt érvényben az a szemétszállítási szerződés, amelyet a pusztazámori hulladéklerakó építése után kötött a tárnoki önkormányzat az FKF-fel, miszerint a tárnoki területen átvezető út használatáért cserébe a tárnokiak féláron vehetik igénybe a szolgáltatást. A szerződés lejártának évében, 2011 novemberében Tárnok közbeszerzési eljárás keretében kívánta kiválasztani az új szolgáltatót, ám a Közbeszerzési Tanács megsemmisítette a kiírást, mivel az akkor Tárnokon érvényes áron szerette volna a szemetet szállíttatni, amely mintegy 70 százalékkal volt a piaci ár alatt. Ekkor az FKF vállalta, hogy még egy évig a régi, kedvező áron szállítja el a szemetünket.

  2012-ben Tárnok újra kiírta a közbeszerzési pályázatot, amely azonban eredménytelen volt – egyebek mellett annak köszönhetően, hogy a szemétszállítással foglalkozó cégek mind várták 2013. január elsején hatályba lépő új törvényt és nem akartak a régi szabályozás szerint megállapodni. Ennek eredményeként Tárnok ismét az FKF-fel volt kénytelen tárgyalni, hogy milyen feltételekkel szállítaná el a szemetet még egy évig. Az FKF 100 %-os áremelést akart érvényesíteni, Tárnok azonban legfeljebb 60 %-os emelést tartott elfogadhatónak. Az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat nem tudták lezárni 2012-ben, mert az FKF-nél többszöri vezetőváltás volt, így újabb és újabb tárgyalófelekkel találkozott a polgármesteri hivatal, akikkel újra kellett kezdeni az egyeztetést (vagy inkább egyezkedést). Ezért az FKF januártól a tárgyalásokkal párhuzamosan továbbra is szállította a szemetet a régi áron. A tárgyalásoknak azonban 2013. márciusának utolsó napjaiban vége szakadt, mert az FKF bejelentette, hogy április elsejétől nem szállítja el a szemetet Tárnokról.

  Ekkor az önkormányzatnak azonnal megoldást kellett találnia, hisz a szemét mégse maradhat az utcákon. Hirtelen árajánlatot kért az Érd, Diósd és Tárnok közös tulajdonában lévő, tavaly létrehozott hulladékszállító cégtől, illetve az FKF által ajánlott AHK Kft-től. A két cég közül még mindig az AHK-é volt az olcsóbb, így a képviselő-testület kénytelen volt belemenni ebbe a helyzetbe. A tárgyalásokon annyit sikerült elérni, hogy a 60 literes kukát is lehet választani, amelyet körülbelül annyiért visznek el, mint eddig a 110 literest. Emellett az önkormányzat meglépte az egyetlen még lehetséges lépést: az AHK árait megvizsgáltatja az Energiahivatallal – vajon ez így megfelel-e a rezsicsökkentés elveinek.

  Az utóbbival kapcsolatosan az AHK Kft jelenlévő vezetői elmondták, amennyiben az energiahivatal az áraik csökkentésére kötelezi őket, megkérdezik a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattól, mit is tegyenek.

  A lakossági kérdések között többen is azt kifogásolták, hogy a rezsicsökkentés idején hogyan merészel a szolgáltató, illetve az önkormányzat ilyen mértékű – ahogy elhangzott 170 százalékos – áremelést végrehajtani. Erre az AHK Kft (amely egyébként az FKF leányvállalata) válasza az, hogy a cég új szolgáltató, nem kötelezik a régi szolgáltatóval kötött szerződések, megállapodások.

  ##IMG17231##Több lakó az erkölcsi felelősség kérdését vetette fel a szolgáltató eljárásával, illetve azzal kapcsolatosan, hogy az önkormányzatnak 2 év alatt nem sikerült megnyugtatóan rendezni Tárnokon a szemétszállítást. Utóbbiról a fórumon résztvevő jegyző kifejtette, hogy egyszerűen az utóbbi két évben a közbeszerzési eljárásokat épp amiatt semmisítette meg a Közbeszerzési Tanács, mert azokban például előírtuk, hogy Pusztazámorra kell szállítani, illetve hogy olyan áron várunk ajánlatokat, amelyek a piaci, illetve – az FKF közlése szerint – az önköltségi ár alatt vannak. Ráadásul még idén sem sikerült kiírni a pályázatot, mivel a törvény mellé nem jelentek meg olyan rendeletek, amelyek alapján azt meg lehetne tenni.

  A jelenlévők közül többen felhívták a figyelmet arra, hogy a Tárnokhírben megtévesztő adatok jelentek meg, ugyanis laptestvérünk az ürítési díjakat tartalmazó táblázatban nem tüntette fel, hogy azok a 27% Áfát nem tartalmazzák. Ezért ezúton is elnézést kérünk!

  Ugyancsak többen hibának rótták fel, hogy az önkormányzat mindezen gondokról korábban nem tájékoztatta a lakosságot. Ezért a polgármester elnézést kért, azt mondta, a helyzet kezelésére koncentráltak annak megismertetése helyett.

  Az egyik lakó felvetette, hogy az elmúlt két év alatt a gondokat látva miért nem állított fel az önkormányzat egy saját hulladékszállító céget. A válasz szerint ennek költsége százmilliós nagyságrendű, amit önállóan nem tudott Tárnok vállalni. Az Érddel és Diósddal közösen létrehozott cég pedig egyelőre drágábban tudta volna a szemetet elvinni, mint az AHK Kft.

  Volt, aki azt kifogásolta, hogy miért kell neki megfizetni a kommunális hulladék árában azt, hogy a szelektíven gyűjtőktől ingyen viszik el a sárga zsákokat, illetve ingyenes a zöldhulladék szállítása. Az AHK Kft műszaki vezetője elmondta, két hét alatt kellett megállapodniuk Tárnok önkormányzatával, egy ideiglenes helyzet kezelésére, hisz a szerződésük december 31-ig szól, így nem volt idő a részletes árajánlat kimunkálására. De vélhetően Tárnok a közbeszerzési pályázat kiírásában a jelenlegi megállapodásnál részletesebb, körültekintőbb, tételes árajánlatokat kér majd, amelyben külön szerepelnek majd az egyes hulladékfajták.

  Többen kifogásolták, hogy a pusztazámori hulladéklerakó közelségét miért nem tudjuk az előnyünkre fordítani. Volt, aki felszólította a polgármestert, hogy a szemétszállítás költségeiről kezdjen tárgyalásokat a főpolgármesterrel, így szorítva rá a főváros tulajdonában lévő céget az árcsökkentésre. Szolnoki Gábor megígérte, hogy megkeresi az ügyben a főpolgármestert.

  Az egyik lakó felvetette, hogy az áremelés hatására szinte pontosan megmondja, hol lesznek azok az illegális lerakók, ahová a fizetni nem tudó tárnokiak a szemetüket lerakják majd. Erre a polgármester kijelentette, azt majd közpénzen elszállíttatják. Emellett a vitában az is elhangzott, hogy az emberek szeméttel, hulladékkal kapcsolatos szemléletének kell megváltoznia. Az EU direktívája szerint minimum 70 százalékkal kell csökkenteni a lerakókba kerülő szemét mennyiségét – ezért a lerakóhelyi illetékek az elkövetkező években csillagászati magasságokba fognak emelkedni.

  tarnokhir.hu