Radetzky-nap 2013.

  208

  Az ünnepségen megemlékeztek Radetzky Dezső és Radetzky Jenő mukásságáról. Radetzky Dezső 22 éven keresztül tanított abban az épületben, amelynél a megemlékezés zajlott. Néptanító volt az akkori iskolában, amelyben ma óvoda működik, így adott otthont a családja számára. Radetzky Dezsőben a Tárnokon eltöltött esztendők ébresztették fel a madarak iránti vonzalmat és indították egy ornitológiai munkásságát, amelyet aztán fia, Jenő már tudósként folytatott.

  Ünnepi köszöntőjében Szolnoki Gábor azt hangsúlyozta, ma Tárnokon annyi építés zajlik, hogy madárdalt alig hallani, ezért jó, hogy erre a rövid időre, míg a megemlékezés zajlik, megálltak a csatornaépítők, hogy méltóképp emlékezhessenek meg az egykori kedves tanítóra és Tárnok tudós szülöttére.

  A megemlékezés részeként a polgármester átadta a 2013. évi Radetzky-díjat, amely az önkormányzat rendelete alapján azoknak a személyeknek adományozható, akik hazai vagy nemzetközi szinten elismert természettudományos tevékenységet folytatnak vagy folytattak.

  Ezek alapján aTárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2013. évben a jelölések alapján a díjat Muskovics Andrásnak adományozta.

  A díjazott megköszönte a kitüntetést, bár mint mondta, első reakciója az volt, hogy miért pont én. Mint azt Muskovics András kiemelte, ő inkább háttérmunkás, a természettel kapcsolatos tudományos munkát sokkal inkább a bátyja végzi – igaz, ő elköltözött Tárnokról.

  Az ünnepség végén a család, az önkormányzat,a nemzetiségi önkormányzat valamint pártok és civil szervezetek helyezték el az emlékezés és tisztelet virágait.

  tarnokhir.hu