Keszthelyi Dalünnep

  294

  A Gaudium kórus 2013. június 21-én útnak indult Keszthelyre, ahol a II.Keszthelyi Dalünnepet rendezték. Kórusunk 2012-2013 évadban teljes figyelmét a felkészülésnek szentelte, mivel szerettünk volna minősítést szerezni a nagyszabású rendezvényen. Repertoárunk világi és egyházi darabokból áll össze, így mindkét kategóriában indultunk.

  Érkezésünk után nem sokkal, már a Fő téri gyönyörű Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban hallgattuk C.Tóth Zoltán a Dalünnep főszervezőjének köszöntőjét, amit a rendezvény zászlójának megáldása követett az áldást Tál Zoltán plébános mondta. Felcsendült a közös ének Gebhardi: Glória kánon című szerzeménye, amit a jelenlévő kórusok énekeltek együtt.

  Napközben daloltunk jótékonysági célzattal a sétáló utcában.

  Izgatottan készültünk és próbáltuk az utolsó pillanatig műveinket az egyházi bemutató előtt. A hatalmas templomban hamar megszoktuk a hangzást, és úgy zengett ajkainkon a dal, ahogy szerettük volna. A zsűri arcáról is elégedettséget olvashattunk le, és az ő tapsukat értékeltük a legnagyobb elismerésnek. Szívünket megtöltötte a zene, és az esti stafétaéneklésbe a sétálóutcában már felszabadult mosollyal az arcunkon vágtunk bele. A kórusok egymást követve sorakoztak fel a fáklyás-felvonulásra, minden csapat elejét jelezte a kórusok nevével ellátott tábla, amit magasba emelve büszkén vitt az elöl járó dalostárs. A fáklyák az indulást várva mind meggyulladtak, és szebbnél szebb népdalokat énekelve lassan haladni kezdett a tömeg a Balaton partja felé. Vittünk egy kis “hazait” is, így különlegességként elénekeltük a “Csendes kis falucskát”. A partra érve szólamonként osztották fel a kórusokat, így egy hatalmas közös kórust alkotott az ünneplő tömeg, és közösen énekelhettük el Bárdos Lajos-Erdélyi József: Istené az áldás, és Kodály Zoltán-Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz című műveit.

  Szombaton korai ébresztővel indítottuk a napot, hogy legyen idő beénekelni a világi művekből összeállított fellépésünkre, aminek a Balatoni Múzeum adott otthont. 10 órakor sorakoztunk fel a zsűri és a közönség előtt, a hatalmas hőség nem csökkentette lelkesedésünket. Ajkunkon felcsendült Pitoni: Boldog, aki énekel és ez attól volt igazán hiteles, hogy az arcunkon ragyogó mosoly is ezt bizonyította. Dalaink sorát Bárdos: Dana-dana című műve zárta, amit a közönség vastapssal díjazott.

  Ebéd előtt a keszthelyi piactéren fakadtunk dalra, a vásárlók és az arra járók örömére. Közönségünk kicsikből és nagyokból állt, lelkesítő tapsuk pedig újabb éneklésre késztetett bennünket.

  Délután a csapat végre lazíthatott is egy kicsit, élvezhettük a Balaton áldását. A parton baráti beszélgetésbe elegyedtünk, és mivel ahol csak lehet énekelünk így a vízben is megszólalt tőlünk egy-két könnyed dal. Az estéhez közeledve egyre izgatottabbak voltunk a díjkiosztás miatt.

  A zsűri záróbeszédét követte a díjátadás. A Gaudium kórus díját karvezetőnk Szinyéri Judit vette át, a szallagot a Dalünnep zászlójára Némethné Tarcza Zsófia tűzte fel. Az utolsó fellépésünkre a Gálaesten, közvetlenül a díjátadó után került sor. Szívünkben örömmel és meghatottsággal, és kellemes fáradtsággal énekeltünk a Plébániatemplomban. Mindannyian gazdagabbak lettünk közös élményekkel, emlékekkel és ahogy C.Tóth Zoltán mondta a köszöntőbeszédében “napozott a lelkünk” a zene szeretetének dicső fényében.

  2013. június 22-én a Gaudium kórus dicséretes aranyminősítést kapott kamarakórus kategóriában. Terveink között szerepel, hogy a közeljövőben Tárnokon a daloskedvű lakossággal is megünnepeljük, egy kellemes családias hangulatú rendezvény keretében minősítésünket. Az összejövetelen csatlakozási lehetőséget kínálunk, az énekelni tudó és vágyó résztvevőknek. Mindenkit szeretettel várunk!

  Héthyné Kádár Valéria