Akár 100 ezer forinttal is csökkenhet a rezsi

  45

  A július 1-től hatályba lépett a rezsicsökkentés második körének intézkedéscsomagja, újabb hat tétel esetében csökkent a háztartások terhelése, így akár 100 ezer forinttal is csökkenhet egy család rezsije – hívta fel a figyelmet Németh Szilárd hétfői sajtótájékoztatóján. A képviselő bejelentette, a munkacsoport nyáron is dolgozik az energiaárak további mérséklésén.

  Július 1-től hatályos a rezsicsökkentés második körének intézkedéscsomagja. Újabb hat tétel esetében csökkent a háztartások terhelése – mondta el Németh Szilárd. Csökkentek a víz- és csatorna, valamint a szemétszállítási díjak, olcsóbb lett a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés is július 1-jével a lakossági rezsicsökkentés részeként.

  Németh Szilárd felidézte, a rezsicsökkentés jogszabályi megalapozása 2012. december 15-én kezdődött, amikor egy kormányrendeletben meghatározták, hogy a háztartási energiaárakat a 2012. december 31-i, illetve a távhő esetében a november 1-én alkalmazott árakhoz képest 2013. január 1-től 10 százalékkal olcsóbban kell megkapnia a magyar háztartásoknak. 2013. elején ülésezett a Fidesz-frakció, ahol a rezsicsökkentés újabb köréről határoztak a víz- és csatorna, a szemétszállítás, a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés esetében. A mai naptól így már kilenc tételben történt rezsicsökkentés.

  A politikus elmondta azt is, hogy a hulladékszállítás területén a díj minimum 10 százalékkal csökken a 2012. április 14-éhez képest, de a Balaton-Felvidéken van olyan terület, ahol akár 60 százalékos is lehet a csökkenés. A kéményseprés esetében a csökkenés 10 és 90 százalék között mozog, például Budapesten 44 százalék mind a szilárdtüzelésű, mind a gáztüzelésű kémények seprése tekintetében.

  Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, nem volt könnyű a rezsicsökkentést jogszabályilag megalapozni; idehaza és külföldön egyaránt nagyon komoly támadás érte a rezsicsökkentést. Legutóbb az Európai Unió javasolta hazánknak, hogy hagyjon fel a rezsicsökkentéssel, és teljes egészében iktassa ki az egyetemes szolgáltatást a háztartások tekintetében. Az egyetemes szolgáltatás tette lehetővé, hogy a parlament és a kormány be tudjon avatkozni, és csökkenteni tudja az energiaárakat – jegyezte meg a képviselő. A Fidesz-KDNP-frakció a rezsicsökkentés pártján áll – szögezte le.

  A politikus arról is tájékoztatott, azon dolgoznak, hogy még a fűtési szezon – október 15-e – előtt újabb energiaár-csökkenés legyen, a gáz, a villany és a távhő tekintetében. A minimális csökkentés 10 százalék lenne, de elképzelhető a 10-20 százalék közötti mérték – tette hozzá.

  Német Szilárd arról is beszélt, hogy a rezsimunkacsoporthoz és a Fónagy János által vezetett kormányzati munkacsoporthoz rengeteg javaslat, panasz, kérés érkezett, melyekben sokan megfogalmazták, hogy a családokat terhelő komoly tétel a temetkezés költsége is. Meg fogjuk vizsgálni, hogyan tudjuk ezt csökkenteni – tette hozzá a képviselő. A politikus arról is tájékoztatott, hogy azzal is foglalkoznak, hogy a tüzifát is olcsóbban vásárolhassanak az emberek; vagy hatósági árassá tennék azt, vagy más formában érnék el, hogy a tüzépeken kapható fa olcsóbb legyen. Felhívta a figyelmet arra, hogy az erdőgazdaságok állami kézben vannak, így elképzelhető, hogy saját hatáskörben megoldható az ügy.

  Német Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy a július 1-től hatályos hat, illetve a január 1-től hatályos három tételből álló intézkedéscsomaggal egy átlagos magyar család évi 95-100 ezer forintot takarít meg. Ezen felül még várható az őszi rezsicsökkentés is, mely újabb könnyebbséget jelent a magyar családoknak – tette hozzá.

  A képviselő arról is beszélt, hogy a rezsicsökkentés sok egyéb problémát is a felszínre hozott, példaként említette a múlt heti 420 ezer rossz számla esetét. Németh Szilárd szerint meg erősíteni a fogyasztóvédelmi hatóságot is.

  Újabb rezsicsökkentést jelentett be Orbán Viktor Brüsszelben. Októbertõl

  tíz százalékkal lesz olcsóbb a gáz és a villamos áram is.

  Októberben újabb tízszázalékos gáz- és villamosenergiaár-csökkentés lesz Magyarországon – mondta Orbán Viktor Brüsszelben az EU-csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján. Közölte, errõl tájékoztatta is tárgyaló partnereit akkor, amikor megvitatták az unió úgynevezett országspecifikus ajánlásait. Nem fogadja viszont el a rezsicsökkentés

  leállítására és a bankok terheinek enyhítésére irányuló ajánlást,

  továbbá ragaszkodik ahhoz, hogy adórendszerét minden ország saját maga határozza meg – folytatta, hozzátéve: Magyarország a közmunkaprogram bírálatával sem ért egyet.

  MHO/Fidesz.hu