Július végén digitális átállás

  64

  A hatóság emlékeztetett arra, hogy július 31-én zárul a digitális átállás első üteme, amikor az ország 14 megyéjében megszűnik a földfelszíni analóg tévéadás. Mint írták, az átállást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, hiszen a digitális földfelszíni adások már most is foghatók.

  Július végéig a digitális adásokkal párhuzamosan az analóg műsorsugárzás is működik, azután azonban már csak a jobb minőségű digitális adások lesznek foghatók antennával – figyelmeztettek.

  A tájékoztatás szerint az érintett televíziónézőket, vagyis akik jelenleg előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják, készülékük képernyőjén speciális üzenet figyelmezteti arra, hogy ez az adásmód megszűnik, illetve látják a digitális átállás logóját és egy visszaszámlálót is.

  A közleményben hangsúlyozták, hogy az átálláshoz nem kell új televíziókészüléket vásárolni, elég, ha a meglévőhöz egy jelátalakítót, más néven set-top-box-ot, és egy szoba- vagy tetőantennát csatlakoztatnak.

  Ezekkel az eszközökkel továbbra is mindenki ingyenesen tévézhet – emelték ki. A digitális adásban az eddigi három (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziócsatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió) is fogható, a korábbinál sokkal jobb kép- és/vagy hangminőségben – olvasható a közleményben. Emellett a digitális vétel olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár.

  Akik önerőből nem képesek beszerezni a szükséges eszközöket (A szabadon fogható műsorok vételéhez szükséges digitális vevődekóder 7000 forintért kapható), azok számára az NMHH szociális támogatási programot indított.

  A Digitális Átállás Támogatási Programban az a személy kaphat támogatást, aki

  a) rendszeres szociális segélyt;

  b) lakásfenntartási támogatást;

  c) ápolási díjat kap;

  d) időskorúak járadékában;

  e) saját jogon nevelési ellátásban;

  f ) fogyatékossági támogatásban;

  g) vakok személyi járadékában;

  h) saját jogon kapott hadigondozotti pénzellátásban;

  i) foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül; illetve

  j) 2013. évben tölti be a 70. életévét (vagy ennél idősebb), és számára az ONYF által folyósított nyugellátás, nyugdíjszerű szociális ellátás, egészségbiztosítási ellátás együttes összege nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét, azaz 57 000 forintot.

  és állandó lakóhelyén csak hagyományos módon – ingyenesen és előfizetői szerződés nélkül – televíziózik.

  Az NMHH a digitális átállással kapcsolatban az interneten (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton keresztül nyújt tájékoztatást az érdeklődőknek.

  MTI