Nagy segítség a családoknak: több mint 600 ezer diák ingyen kap tankönyvet

    45

    A fennmaradó mintegy félmillió fizetős diák készpénzzel, átutalással, illetve a munkáltatótól igényelhető iskolakezdési cafeteria utalvánnyal is kiegyenlítheti a tankönyves díjbekérőt. A tankönyvcsekk befizetési határideje augusztus 15-re módosult. A határidő lejárta után is lehetőség van kifizetni a tankönyvek ellenértékét, ebben az esetben a befizetés tényét a tankönyvek átvételekor, az iskola felé kell igazolni.

    Az idei tanévtől lényeges újdonság, hogy Könyvtárellátó Nonprofit Kft a terjesztési jutalékából a működési költségek után fennmaradó összeget az iskolák kapják meg könyvtáraik fejlesztésére. A tankönyvterjesztés új rendszere biztosítja, hogy iskolakezdésre minden diák hozzájusson a tankönyvekhez. Ezzel a korábbi években elsősorban a kiadók és intézményfenntartók közötti elszámolási viták miatt sok probléma volt. Az egységes fizetési rendszernek köszönhetően azonban már nem fordulhat elő, az új rendszer biztosítékot nyújt arra is, hogy a kiadók zökkenőmentesen, időben hozzájussanak a pénzükhöz.

    A tankönyvreformnak köszönhetően néhány éven belül minden diák ingyenesen jut majd hozzá a tankönyvekhez. Idén szeptembertől az állam 90 ezer családnak nyújtott jelentős segítséget azzal, hogy az első osztályos gyermekeik tankönyvcsomagjáért nem kell fizetniük.

    (Köznevelésért Felelős Államtitkárság)