Megkezdődött a tanév

  81

  A reggel nyolc órás becsöngetést az alsósok a felsős iskola aulájában, a felsősök pedig az osztálytermükben hallgatták meg, majd ünnepélyesen is megnyitották a tanévet. Az iskola zászlajának behozatala és az ovis-elsős gyerekek köszöntője után a 2. a osztály három tanulója ugyancsak verssel viszonozta a köszöntést.

  Ezután Szolnoki Gábor polgármester köszöntötte az intézmény valamennyi tagját: tanárokat, diákokat egyaránt: „Ahogy az ember reggel elindult otthonról, lehetett látni, hogy megkezdődött a tanév. Nyáron könnyedén lehetett autózni, most viszont nemcsak a gyerekeket látni, hanem sokkal több az autós is az utakon. Megteltek a parkolók is. Mindebből azonban az is látszik, hogy milyen üres egy település iskola, iskolások nélkül. Épp ezért örülök annak, hogy a szülők úgy döntöttek, itt Tárnokon járnak csemetéik iskolába. Az új tanévhez pedig a gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak sok sikert és sok energiát kívánok!”

  Erre bizonyosan szükség is lesz, mert amint azt Bagdiné Dudog Orsolya igazgató hangsúlyozta is, a köznevelési törvény számos intézkedése mától lép életbe, egyebek mellett valamennyi diák délután négyig lesz iskolába. Ezzel kapcsolatosan kérte is az igazgatónő, hogy a szülők ennek megfelelően szervezzék meg a gyerekek étkeztetését. Ahogy az igazgatónő hangsúlyozta, idén új tantervek lépnek életbe és új tárgyak oktatása kezdődik meg. A szülőket kérte, legyenek nagy figyelemmel és türelemmel az iskola iránt, kérte, legyenek partnerek abban, hogy a gyerekek számára a legoptimálisabb oktatási-nevelési környezetet valósíthassák meg.

  Ezután felhívta a figyelmet a szülőknek indított iskolai hírlevélre, az iskola honlapjára. Megköszönte a 4. c osztály szülői közösségének, hogy kifestették a tantermet, elmondta, hogy a mindennapos testnevelés megszervezéséhez 260 ezer forint értékben kölyök atlétikai csomagot nyert az intézmény.

  Az új tanárok bemutatása előtt pedig felhívta a figyelmet, hogy idén két olyan pedagógust is köszönthetnek, aki már 25 éve van a pályán. Ok Péter Lászlóné és Fejős Erika.

  A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint a tanévet megkezdő 1 364 400 diák többsége, 773 800 tanuló általános iskolában, míg 216 200 gimnáziumban, 244 200 szakközépiskolában, 130 200 pedig szakiskolában folytatja tanulmányait az előzetes becslések szerint. Az általános iskolákban 120 ezer, a gimnáziumokban 41 600, a szakközépiskolákban 39 ezer, a szakiskolákban 38 700 az első évfolyamra beiratkozottak száma.

  Jelenleg 2613, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartásában működő köznevelési intézményt tart nyilván az Oktatási Hivatal – így működik az iskola Tárnokon is.

  A tanév utolsó tanítási napja 2014. június 13. (péntek). A tanítási napok száma 180, a nappali oktatás munkarendje szerint működő középiskolákban és szakiskolákban 179. Az őszi szünet 2013. október 28-tól 31-ig, a téli szünet 2013. december 23-tól 2014. január 3-ig tart, míg tavaszi szünet 2014. április 17-től április 22-ig lesz.

  A köznevelési törvény számos pontja lép életbe a most szeptemberi tanévkezdéskor. Most lép életbe az általános iskolában 16 óráig szervezendő foglalkozásokra vonatkozó szabályozás. A törvény szerint az általános iskolában 16 óráig foglalkozásokat, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani. A tanulóknak kötelességük a 16 óráig szervezett egyéb foglalkozásokon részt venni. Ezek a szabályok minden évfolyamra vonatkoznak. A szülők kérésére az igazgatók felmentést adhatnak.

  Tanítási órák délután csak az egész napos iskolákban vannak, más iskolatípusban csak kivételes esetben fordulhatnak elő, bár jogszabály ezt nem tiltja, tehát elvileg szervezhető délután is kötelező óra.

  Ekkortól vezetik be az általános iskolában felmenő rendszerben az erkölcstant, illetve a hittant. A mindennapos testnevelésben részt vevők köre újabb évfolyamokkal bővül: az 1., 5., és 9. osztályosok mellett az idén a 2., a 6., és a 10. évfolyamra járók részére is kötelezően meg kell szervezni.

  Tarnokhir.hu, MTI