Odú projekt

    147

    Történt még pár éve, hogy a Tárnokon építkező barátainak segíteni ide érkezett egy fiatalember, Tötős Miklós amatőr ornitológus. A pécsi egyetemista tán a madarak szemével is lát, mindenesetre felismerte, hogy Tárnok kitűnő élőhely a madarak számára: közel a Duna, itt van a Benta és a halastavak (Biatorbágyon és nálunk is) valamint a zámori hulladéklerakó, amely folyamatos élelemforrást jelent a madarak számára.

    Miklós az építkezésen megmaradt anyagokból – deszkákból, osb-lapokból elkezdett odúkat fabrikálni a látott madaraknak. Ezeket a tárnokőrök és a mezőőrök segítségével kihelyezte, sőt a civil szervezettől kapott is nyersanyagot újabb odúkhoz. Ezek elkészítése az egyetemi elfoglaltság miatt csúszott, de idén nyáron elkészült 30 kicsi odú cinkék és egyéb apró énekesmadarak számára, valamint két költőláda kuvikok számára is.

    Az utóbbiakat természetesen a szakemberek segítségével helyezik ki, de a kicsi odúk kihelyezésére bárki javaslatot tehet, ahová aztán a projektgazdák kihelyezik a madárodút, sőt felügyelik is azokat. Ehhez persze minden érdeklődőnek jó tudnia, milyen madárkák járnak a kertjében, mert a madaraknak is megvannak a maguk szokásai: a cinke másmilyen költőhelyet szeret, mint mondjuk a tengelice. Közintézményeknél is szeretnénk kirakni pár odút az adott intézmény vezetőjének hozzájárulásával, így az ő jelentkezésüket is várják. Az igényeket e-mailben a hulker@hulker.hu, vagy levélben a Hulker Kft. Halász József utca 16. címen lehet bejelenteni. Ugyanitt odúnak való nyersanyagot is leadhatunk, hogy a program folytatódhassék.

    Ha pedig vannak csoportok, akik szívesen járnának madarak nyomában, Miklós szívesen segít a megfigyelésben – amennyire az egyetemi tanulmányai, illetve az időjárás engedi.