A búcsú fényei és árnyoldalai

  1190

  Szerdától kedd éjfélig lehettek a körhintások, céllövöldések Tárnokon. Az önkormányzatnak sikerült megállapodni a vállalkozók képviselőivel arról, hogy a tavalyinál alacsonyabb árakon kínálják szolgáltatásaikat. Az árak így sem voltak alacsonyak, többször lehetett hallani ehhez hasonló szülői intelmeket: „Ha ezt most megvesszük, akkor holnap nem ülhetsz fel a hintára.”

  Van olyan vélemény (és a tárgyalások során el is hangzott), amely szerint, ha a körhintán 1 gyerek ül 500 forintért, vagy öt ül gyerekenként 200 forintért, a rezsi pedig ugyanannyi, akkor egy körön is akár a dupláját keresi a vállalkozó. De a körhintások szerint nekik ez így nem érné meg – a kisebb mértékű árcsökkentést választották.

  A játékok felállításakor volt némi vita a lakókkal a nagyobb szerkezetek felállításáról, amelyet azonban a helyi településüzemeltetési kft vezetőjével segítségével sikerült orvosolni. Viszont ami felháborított sokakat az, hogy több diófa ágait levágták a mutatványosok!

  A búcsú ideje alatt folyamatosan szolgálatot teljesítettek a rendőrök és a polgárőrök, így komolyabb – esetleg személyi sérüléssel járó – atrocitás nem is történt. Ketten próbáltak lopni az árusoktól: egy gyerekruhát és egy plüssállatot akartak elvinni, ám mindkét tettest elfogták a rendőrök. Egyik este verekedés volt az egyik sörözőben, és ahogy arról már korábban hírt adtunk, betörték a Művelődési Ház ablakát. A tettest ebben az esetben is elfogták.

  Az egész búcsú a Rózsafüzér Királynéja templom ünnepéből ered. A vasárnapi ünnepi szentmisére zarándokok is érkeztek, és a szokásosnál sokkal többen is voltak a padsorokban.

  Az önkormányzat idén is ingyenesen biztosított helyet kézműveseknek a templom előtti téren – a lehetőséggel tízen éltek. Voltak levendulás áruk, mézeskalács, textilvirágok, ékszerek, foltvarrott holmik és számos egyedi kreatív tárgy.

  A baromfiudvarokban okozott némi riadalmat a búcsú – legalábbis, ahol hízlaltak kacsát. Mert köztudomású, hogy Tárnokon az ünnepi asztalra kacsa dukál. A húsboltokban fogyott is a kacsa rendesen: ugyan vitték az egész pecsenyekacsát, kacsamellet is, de a legnépszerűbb terméknek a kacsacomb bizonyult legyen az „sovány” vagy hízott változat.

  tarnokhir.hu