Hamarosan rezsipontok segítik a fogyasztókat

  201

  A fogyasztóvédelemhez kapcsolódó egyes törvények módosításának köszönhetően erősödhetnek a fogyasztói jogok Magyarországon.

  2014-ben fogyasztóvédelmi rezsi pontok jönnek létre országszerte, húsz rezsipont, minden megyeszékhelyen, valamint Budapesten.

  A rezsi pontok a kormányhivatalokhoz fognak tartozni. A kormányhivatalon belül a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségekhez.

  Fő feladatuk lesz a fogyasztók tájékoztatása, tanácsadás és a segítségnyújtás. A fogyasztók tájékoztatást kaphatnak a villamos-energia-, földgáz-, távhő-, víziközmű-szolgáltatást és hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő tudnivalókról.

  Felvilágosítást kaphatnak a fogyasztók által kezdeményezhető hatósági eljárásokról, ehhez segítséget is kapnak. Például ha úgy látják, hogy jogszabályt sértett a közműcég, segítenek az eljárás kezdeményezésében.

  A rezsipontok segítséget nyújtanak a szolgáltatóval történő kapcsolatfelvételben, a szolgáltatótól érkező, sokszor bonyolult válaszok, illetve számlalevelek értelmezésében.

  Segítenek részletfizetési, méltányossági kérelmeket is írni.

  A tegnap elfogadott törvénymódosítás a rezsicsökkentés védelmét szolgálja olyan módon is a közszolgáltatások ügyfélszolgálati területén is erősítjük a fogyasztói jogokat.

  A tegnapi módosítás szerint a szolgáltatók maximum öt percig várakoztathatják az ügyfelet a telefonos ügyintézés során.

  Vége van a háromnegyedórás zenehallgatásnak.

  Nemcsak a családok zsebén mérhető a rezsicsökkentés pozitív hatása, de számos fogyasztóvédelmi intézkedés is kíséri a rezsicsökkentést.