Közmunkaprogram Tárnokon

  318

  Az önkormányzat által foglalkoztatottak az első időszakban a szőlőhegyet tisztítják meg az illegálisan lerakott hulladéktól. A munkanap az Idősek Klubjában kezdődik, ahol meleg teával és zsíros kenyérrel indítják a napot, majd délig szedik a szemetet.

  Az élelmezést az önkormányzati dolgozók állítják össze, de van további segítség is, hiszen az ételhez szükséges kenyeret a Lipóti Pékség támogatásként adja, így segítve ezt a programot.

  A Tárnoki Köz-Ért Kft. foglalkoztatottjai a cég napi munkájában vesznek részt: zöldhulladékot szállítanak, köztisztasági és parkfenntartási munkát látnak el.

  Szolnoki Gábor, polgármester: “A kormányzati közmunka program legnagyobb munkáltatói az önkormányzatok lettek. Egy időben ennyien még nem vettek részt Magyarországon a programban, ami óriási lehetőség és felelősség is egyben. De ez jó és hasznos dolog. Jó, mert munkát ad a dolgozni akaró embereknek és hasznos, mert a tartósan munkanélküli embereknek lehetőséget ad a település életében való aktív részvételre. Ráadásul következetesen egyre nagyobb a kormányzati-társadalmi szándék arra, hogy csak segélyből ne lehessen megélni, mert az hosszú távon magát a segélyezettet hozza kiszolgáltatott, lehetetlen helyzetbe. Viszont azoknak, akik tudnának, de nem hajlandóak dolgozni ebben a programban, megszűnik az eddig minden munkavégzés nélkül járó Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatás, aminek fizetése önkormányzati kötelezettség. A regisztrált álláskeresők esetében pedig a munka megtagadása azt eredményezi, hogy a Munkaügyi Központ törli a regisztrált álláskeresők köréből és ez szintén az addigi támogatás megszűnését eredményezi. Fontos tehát a következetesség, de fontos a programnak megfelelő munkaszervezés is, ami most az önkormányzat feladata lett.”

  Mint ismeretes november elsején indult az április 30-ig tartó téli közmunkaprogram, amelybe a kormány 200 ezer embert szeretne bevonni, ebből 100 ezer ember képzést kap.

  A tervek szerint 100 ezer embert 6 órás közfoglalkoztatásba vonnak be, a másik 100 ezer pedig napi 4 órában képzésben részesülne. Itt a 8 általánost végzettek a fő célcsoport, hiszen a regisztrált álláskeresők 60 százaléka közülük kerül ki; ők alapkompetencia fejlesztést kapnának, de az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmákat is el lehet sajátítani a közmunkaprogram keretében.

  A téli közmunkaprogram képzési ‘lábát’ 24 milliárd forintos európai uniós támogatásból finanszírozzák.

  Polgármesteri Titkárság, tarnokhir.hu