Módosították a talajterhelési díjról szóló helyi rendeletet

  85

  „A környezetterhelési díjak mértékét törvény határozza meg. A környezetterhelési díjak mértékét – így a talajterhelési díj mértékét is – a törvény úgy állapította meg, hogy hosszú távon meghatározhatók és kiszámíthatók legyenek. 2004. évtől 2009. évig fokozatosan emelkedett a díj mértékének fizetendő hányada, ezáltal a díjfizetők anyagi lehetőségeiket felmérve előre megtervezhették a rákötés idejét.

  2012. február 1-jétől a törvény a díj mértékét tízszeresére emelte. Ez átlagos vízfogyasztás esetén is éves szinten több százezer forintos terhet ró a családokra. A váratlan és meglepő törvényi emelés oly mértékű kötelezettség a családoknak, hogy ezáltal esélyük sincs a csatornára való rákötés költségeinek megteremtésére.” – áll az előterjesztésben.

  A tárnoki háztartások teherviselő képességére tekintettel a képviselő testület már májusban hozott egy olyan határozatot, hogy az, aki előtt már régóta van csatorna, és június 30-ig ráköt, a 2013. évi talajterhelési díjból 75%-os kedvezményt kap, aki pedig július 1. és december 31. között teszi ezt meg, az 50%-os kedvezményt kap.

  Az új csatornahálózatra való rákötéskor is igyekezett a testület hasonló kedvezményt kialakítani, mivel úgy látják, hogy „a tényleges rákötés lehetősége a téli hónapok miatt átcsúszik 2014. tavaszára-nyarára.” A lakók a rákötési engedélyben meghatározott időponttól 90 napig úgy köthetnek rá a csatornára, hogy nem kell talajterhelési díjat fizetniük, utána pedig a módosított rendelet értelmében számukra is biztosított kedvezményes időszak: 100 %-os kedvezményben részesülnek azok, akik a közszolgáltató igazolása alapján az újonnan rendelkezésre álló közcsatornára az üzembe helyezést követő 270. napig rákötnek.

  forrás: Polgármesteri Hivatal