Veszett állatok Pest megyében – mire figyeljünk?

  99

  Magyarországon 2010. óta nem, azonban 2013 szeptemberében és októberében elvégzett laboratóriumi vizsgálatok során először Bács-Kiskun, majd Jász-Nagykun-Szolnok megye területéről mutattak ki veszettséget vörös rókában.

  2013. november 7-én a Pest megyei Kőröstetétlen közigazgatási területén lévő tanyára merészkedett és ott kutyával összemarakodó róka teteméből is kimutatták a veszettség vírusát. A szükséges helyi járványügyi intézkedések: a rókával érintkező oltatlan eb leölése, a tanyán található másik három oltott kutya, két macska és egy ló 90 napos megfigyelésének elrendelése, a veszettség humán-egészségügyi vonatkozásáról az érintettek értesítése megtörtént. Kőröstetétlen község közigazgatási területén ebzárlat érvényes. Elrendelésre került továbbá a községben az oltatlan kutyák és macskák veszettség elleni azonnali védőoltása is.

  Felhívjuk az állampolgárok figyelmét a veszettséggel kapcsolatban az alábbiakra:

  – A természetellenesen viselkedő (barátságos, vagy támadó magatartást mutató) vadon élő emlősállattal (róka, aranysakál, kóbor eb) ne érintkezzen!

  – Ha jármű által elgázolt vagy ismeretlen ok miatt elhullott róka tetemet talál, ne érintse meg!

  – Mindkét fenti esetben értesítse az állategészségügyi hatóságot!

  – Ha veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát.

  – Ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait véli felfedezni rajta, haladéktalanul értesítse szolgáltató állatorvosát!

  – Ne feledkezzen meg az ebek évenkénti kötelező veszettség elleni oltásáról!

  – Tekintettel a veszettség esetekre, kijáró házimacskák esetében is javasoljuk a veszettség elleni oltás beadatását a főváros és Pest megye területén.

  A veszettség, vírus okozta fertőző járványos betegség, amely az agyvelő gyulladását okozza. Valamennyi emlősállat fogékony rá. A mai ismeretek szerint a klinikai tünetek megjelenése esetén a betegség minden esetben gyógyíthatatlan. Védekezés megelőző vakcinázással lehetséges. Az említett esetek miatt az idén október 5. és 20. között végrehajtott őszi kampány során a határsávi szórás kiegészült az első veszettség eset körüli 50 km-es körzetben történő gócvakcinázással. A gócoltás Pest megyében 2480 km2 nagyságú – a Monori, Ceglédi, Dabasi, Ráckevei Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalok területét érinti.

  forrás: Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság