Székesfehérvári hálaadás az első magyar szent család közbenjárását kérve

  254

  A koncelebrált (több pap együttmisézése) ünnepi misét Alberto Bottari de Castello magyarországi nuncius mutatta be, A szentmisén megtelt a Székesegyház, ahol a magyar szent család ereklyéi mellett a koronázó palást másolatát is elhelyezték. Spányi Antal püspök megköszönve a Szentatya küldöttének megtisztelő jelenlétét, megemlékezett a lateráni bazilika felszentelésének évfordulójáról, amely egybeesve a fehérvári ünneppel kifejezte a családok egységét az egyházzal, a Szentatyával.

  A jeles eseményen négy egyházközségünk – Tárnok, Tárnokliget, Sóskút, Pusztazámor – családi képviselői is jelen voltak. A szentmise után a Szent István Művelődési Házban a székesfehérvári Szent Imre Iskola gyermekei prózai és zenei műsorral köszöntötték a családokat. Ezt követően Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár tart előadást a családokról.

  Az államtitkár beszélt a család fontosságáról, az anyák és az apák nélkülözhetetlen szerepéről. Arra szólította fel a jelenlevőket, legyenek büszkék családtagjaikra, legyenek az apák és az anyák példaképek gyerekeiknek, gondolkodjanak felelősen a családok a magyar társadalom jövőjéről. „Ennek a mai napnak üzenete van – mondta. Ez az egyházmegye azt üzeni, vannak örök értékek, amelyekkel példát adhatunk a felnövekvő nemzedéknek.”

  Az ünnepség végén az Egyházmegyei Múzeumba kerültek a Székesfehérváron együtt tisztelt magyar szent királyi család ereklyéi. A hajdani koronázó városban hagyományt teremtettek az ereklyéikben újra egyesült az első magyar szent család tiszteletére, minden év november 13-ához, az összes magyar szent és boldog emléknapjához kapcsolódóan a családokat ünneplik a székesfehérvári egyházmegyében.

  forrás: szfvár.katolikus.hu