Élő adventi kalendárium Tárnokon

  264

  Községünkben az idei év volt a második, hogy lakosok tucatjainak portái december 1-je és 24-e között adventi kalendáriumként kivilágításra kerültek. A jelentkező családok, kereskedők, szolgáltatók és közületek mind-mind megkapták november közepén a számukat, hogy az advent hányadik napja lesz az övéké, mikor kell kivilágítaniuk ablakukat vagy utcafrontjukat, majd az adott naptól egészen karácsonyig ragyogtak számaik.

  Az adventi várakozás ilyes formán közösségi szintre emelésének ötlete Solymárról indult 2016-ban. Amikor tavaly egy levelezőlistán szembetalálkoztam vele, egyből elkezdett munkálkodni bennem a vágy, hogy a mi községünkben is meghonosítsuk ezt a gyönyörű szokást!

  “Tárnoki advent” néven szerveződött a facebook-on egy csoport, melyhez mára már majd’ ezer ember csatlakozott. Ez lett tulajdonképpen a virtuális színtere a közös karácsonyi hangolódásunknak. Itt lett az advent minden napján tárnoki térképrészletekkel megosztva, hogy az adott napon a település mely részein kereshetik a lelkes lakosok az adott napi díszes számokat, illetve csodás fotókat posztoltunk róluk.

  A díszítéshez idén majdnem 90-en csatlakoztak, akik pedig rótták az utcákat a számokat kutatva (a csoporton belül csak Számvadászoknak hívjuk őket) talán 300-nál is többen lehettek! Számukra még egy játék is szerveződött, melyben a cél minél több szám megtalálása volt.

  Napi szinten volt a Számvadászok közt kicsi és nagy, idős és fiatal, tárnoki és nem tárnoki egyaránt. Lélekemelő közösségi élmény kerekedett a kezdeményezésből, melynek még az idei év mindenkit érintő nehézségei sem szabhattak gátat!

  Igazi boldogság volt látni, hogy a Díszítők önzetlen örömszerzése napról napra több száz ember arcára csalt mosolyt. Így jutottunk el a Szenteste napjáig, mikor is a 24-es számaink a két katolikus templomunknál felállított jászoloknál ragyogtak fel, közel hozva mindenkit a Forráshoz, minden élet forrásához.

  Nagyon köszönöm minden résztvevőnek a lelkes együttműködését! Jövőre ismét találkozunk, hogy együtt örülhessünk!

  Csikós Zsuzsanna