88

  Az ápolók nemzetközi napja

  1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, mentette, ápolta a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát alapított.

  Rá emlékezve tartják ma az ápolók nemzetközi napját.

  Ápolónak lenni nemcsak egy szép szakma, nemcsak hivatás, hanem életforma annak, aki valóban elhivatottsággal végzi. Mindannyiunknak vannak élményeink ápolókról, akik segítettek egy adott – talán nagyon is nehéz – helyzetben.

  Az egészségügyet minden ember igénybe veszi, hiszen mindenki lesz beteg vagy szüksége van orvosi igazolásra, rászorul orvosra, ápolóra, beteghordozóra. Nagyon nem mindegy, hogy milyen hangnemben, milyen gesztusokkal beszélnek egy súlyos beteggel vagy a hozzátartozóval. Általában az asszisztens az, aki injekciót ad, vért vesz, jó esetben válaszol a kérdésekre.

  Gondoljunk hát szeretettel a “kedves nővérekre” – milyen beszédes a magyar nyelv, hiszen régen az apácák voltak az ápolók, s úgy szólították őket, hogy kedves nővér – mindenkire, aki beteget ápol akár otthon, akár kórházban vagy hospice házban. Kívánjunk nekik végtelen türelmet, emberséget, lelkierőt, szaktudást – erkölcsi- és nem utolsó sorban anyagi megbecsülést.

  Minden elhivatott egészségügyi dolgozónak köszönjük a munkáját.

  b.cs.