Olvasói levél – “Igaz a hír, hogy Tárnokon több óvodát is bezárnak?”

1288

A fent említett kérdésre Marozsán József alpolgármester adott választ. 

“Több helyről érkezett kérdés az óvodákkal kapcsolatban, melyekben óvodai bezárásokról és az ezekkel kapcsolatos rémhírekről van szó. A helyzet tisztázása érdekében a következő információink vannak:

Mint ismeretes településükön négy helyszínen folyik a fenti tevékenység: Marton utca, Templom utca, Dózsa György út, valamint a Honfoglalás utca. Az olvasói levélben említett probléma, miszerint életveszélyes, és bezárásra ítélt bármelyik épület is, teljesen téves, és hamis hír. Vegyük sorra:

A Honfoglalás utcai épületben tervezzük az épület hűtés- fűtéstechnika tökéletesítését. Reményeink szerint rövid időn belül ez a munka megvalósul. Két helyszínen a Templom utcában, illetve a Marton utcában lévő épületeinkben, pedig a fűtés korszerűsítése van napirenden. Ezekből a tényekből világosan látható, hogy hosszabb távon tervezzük az üzemeltetésüket. Műszakiállapotukat, és felszereltségüket tekintve minden feltételnek megfelelnek. Az igazsághoz tartozik viszont, hogy óvodapedagógusokat hosszú ideje keresünk, és próbáljuk pótolni őket! A hiányuk sajnos nem egyedi jelenség, országos probléma. Szerencsére Tárnokon évek óta nő az újszülöttek száma (évente kb. 100-120 kisbabánk születik), erre méltán büszkék vagyunk. Viszont ezzel együtt jár, hogy rohamosan nő az igény az óvodai ellátásra is, és ezzel lépést kell tartanunk.

Néhány statisztikai adat a 2019/2020 oktatási évről:

Az óvodai férőhelyek száma 386 ezer, ez 3,5 ezerrel több férőhelyet jelent, mint előző évben. Országos szinten száz férőhelyre 86 gyermek jut, ugyanakkor helyi, települési szinten előfordul, hogy a mutató értéke meghaladja a 100-at.

Az óvodákban 31 ezer pedagógust foglalkoztattak. Országos átlagban egy óvodapedagógusra 10,6 gyermek jut. Egy óvodai csoportban átlagosan 21,9 gyermeket nevelnek, ugyanakkor az óvodai csoportok ötödében 25 főnél több gyermekkel foglalkoznak. (KSH)

A főiskolai tanárképzésre és az óvó- és tanítóképzésre jelentkezők száma 2000 első éveiben közel a felére, az egyetemi bölcsész és természettudományi szakokra jelentkezőké közel harminc százalékkal csökkent. A felsőoktatáson belül a pedagógusképzésre jelentkezők aránya az 1990. évi 31%-ról 1995-ig 20% alá, majd 2000-re 12% alá esett. Ezzel javulnia kellett volna a felvételi szelekciónak. A megváltozott piaci kereslet hatására azonban a fordítottja következett be, az óvodapedagógusi és tanító-, valamint a főiskolai tanárképzésnél a minimumra csökkent a szelekciós tartalék:

https://folyoiratok.oh.gov.hu/uj-pedagogiai-szemle/a-pedagogusproblema

Tisztában vagyok vele, hogy ezek az adatok nem vigasztalnak senki, és nem ad okot rá, hogy belenyugodjunk. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, pályázatokkal, egyéb alternatív megoldásokkal, esetleges szolgálati lakással, ami enyhítené az óvodai, iskolai pedagógus hiányt” – adta válaszul Marozsán József alpolgármester.