Hasznos információkat tartalmaz az ÁSZ Lakossági Tájékoztató Füzete!

88

Mitől függ a digitális oktatás eredményessége? Milyen pozitív hatásai vannak az otthoni munkavégzés elterjedésének? Hogyan járul hozzá a fenntartóváltás a minőségi és versenyképes tudáshoz? Hogyan befolyásolják a reklámok a lakosság gyógyszerfogyasztását? Miért ellenőrzi az ÁSZ a könyvtárakat, illetve a gyermekétkeztetést biztosító intézményeket? Ezekre és hasonló kérdésekre ad választ az Állami Számvevőszék Lakossági Tájékoztató Füzete.

Törvényi előírás alapján, az ÁSZ minden évben köteles a működéséről, a tevékenységéről, illetve a gazdálkodásáról is beszámolni az Országgyűlésnek, a beszámolót tartalmazó tájékoztatóját pedig nyilvánosságra is kell hoznia. Természetesen ezen kötelezettségének a szervezet ebben az évben is eleget tett, azonban most először nem csupán az Országgyűlésnek számolt be szakmai munkájáról, hanem a hazai lakosság számára is összeállított egy tájékoztató füzetet, amelyben ellenőrző, elemző és támogató tevékenységének társadalmi relevanciáját kívánja bemutatni.


Milyen céllal készült a Lakossági Tájékoztató Füzet?


Munkája során az ÁSZ célja a közpénzekkel való felelős gazdálkodás elősegítése. Ez elsőre talán távolinak tűnik a mindennapi élettől, de jobban belegondolva, hamar kiderül, hogy a közpénzek felhasználásának eredményessége valójában a hétköznapok minőségében tükröződik vissza. Hazánk településeinek biztonsága, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem, az oktatás, az idősek és a rászorulók gondozása vagy a szórakozási lehetőségek elérhetősége és minősége a lakosság széles rétegeit érintő, a jólétüket alapjaiban meghatározó ügyek. Az ezekhez kapcsolódó közszolgáltatások azonban kizárólag akkor válhatnak széleskörben, magas minőségben elérhetővé, ha a rájuk fordított közpénz felhasználása a szabályoknak megfelelően, átláthatóan és eredményesen történik.


A Lakossági Tájékoztató Füzet azzal a céllal készült, hogy az állampolgárok is megismerhessék azt a munkát, amelynek révén az ÁSZ hozzájárul hétköznapjaik biztonságához, életminőségük javításához, illetve a hazai gazdaság fejlődéséhez.

Miről olvashatnak a füzetben?


A Lakossági Tájékoztató Füzet azokat a társadalom szempontjából különösen fontos területeket mutatja be, amelyek hatékonyabb működéséhez az ÁSZ az elmúlt időszak ellenőrző, elemző és támogató tevékenysége révén hozzá tudott járulni. A füzetben igyekeztünk néhány gyakran előforduló kérdésre válaszolni, míg a színes, infografikai elemekkel tűzdelt oldalakon tevékenységünk főbb következtetéseit szeretnénk bemutatni.

Büszkék vagyunk munkánk eredményeire, hiszen azért dolgozunk, hogy ezek a hazai lakosság életében is pozitív változásokat idézzenek elő. Ezért is bízunk abban, hogy a tájékoztató füzet révén tevékenységünk hasznosulása is láthatóbbá, érzékelhetőbbé válik a mindennapokban.


A Lakossági Tájékoztató Füzetet az alábbi linkre kattintva érheti el.

(Forrás: aszhirportal.hu)