A biológiai szúnyogritkítás eredményei Tárnokon

257

Bizonyára sokan emlékszünk rá, hogy két évvel ezelőtt ebben az időszakban szinte lehetetlen volt a szabadban tartózkodni az elszaporodott szúnyogok miatt. Elviselhetetlen volt, rajokban támadtak, és nem volt ellenszer. Azonnali megoldás kellett, és ez nem volt más, mint a kémiai beavatkozás. Hosszútávon, viszont el kellett gondolkoznunk alternatív megoldásokon is, melyek nem terhelik, nem szennyezik a környezetünket – Marozsán József alpolgármester beszámolója.

Környezetünk védelme közös ügyünk! Nap mint nap beigazolódik ez az állítás, mert a káros következményekkel mindannyian szembesülünk. Többek között a vízhiány, az aszály is a felelőtlen és káros környezetszennyezés következménye.  Ezt szemlelőtt tartva részesítettük a biológiai megoldást a vegyibeavatkozás helyett!  Kis lépés, de fontos és mára beigazolódott, hogy helyes döntés volt az önkormányzat részéről, amikor a vegyi szúnyoggyérítés helyett a biológiai megoldást választotta. A hírekben naponta hallható, hogy országosan több helyszínen gyérítik ezeket a vérszívó rovarokat a régi bevált vegyieszközökkel. Mi a helyzet Tárnokon? Örömmel kijelenthetjük, hogy a szokásos invázió elmaradt, szinte alig-alig van jelen szúnyog településünkön köszönhetően annak a munkának, ami nem látványos, de tapasztalhatjuk, milyen hasznos. Idézem a folyamatot ellenőrző, és a megbízást elvégző vállalkozás beszámolóját.

Időközi beszámoló (2022. június 27. – 2022. július 10.)

Lokimica Hungary Kft. folyamatosan végzi a csípőszúnyog tenyészőhelyek felderítését Tárnok területén és annak vonzáskörzetében. A település szikkasztóárkainak és a már feltárt potenciális szúnyogtenyészőhelyül szolgáló zöldterületeinek ellenőrzését továbbra is folyamatos végezzük.

Az említett területek időszakra vonatkozó ellenőrzése megtörtént. Az ellenőrzőtevékenység alapján a következő aktuális körülmények kerültek azonosításra.

Június hónap második felére minden feltárt tenyészőhelyen teljes kiszáradást tapasztaltunk, ez alól kivételt jelentett a Testvérsiég utca szikkasztó árka, illetve a Zámori út nádassal borított részén egy mélyebb területen kialakult kis tó.

A gyérítést követően is rendszeres jelleggel folytattuk az ellenőrző tevékenység az egész település tekintetében. Ez alapján elmondható, hogy a Testvériség utca szikkasztó árkában június 27. – július 3. között még szakaszosan találtunk pangó vizet, azonban lárvaaktivitást nem detektáltunk. Az ezt követő ellenőrzés során a szikkasztóárok teljes mértékű kiszáradását tapasztaltuk, így a terület nem jelent jelenlegkockázatot a szúnyogártalom szempontjából.

A Zámori úti nádasban található kis tó hétről-hétről apad, a vízállás folyamatos csökkenő tendenciát mutat. Minden ellenőrzés mintát vettünk a pangó vízből, amely alapján elmondható, hogy a terület nem funkcionált tenyészőhelyként az elmúlt időszakban.

A fenti körülmények mellett a Zámori úti nádas jelenthet kockázatot a szúnyogártalom szempontjából, illetve az elkövetkezendő idő szúnyogártalmát nagyban befolyásolja a lakossági kertekben, ház körüli mikrotenyészhelyeken kikelt csípőszúnyogok száma.

A jelentésből mindenki számára kiderül, hogy a közterületeket folyamatosan ellenőrzik, és elemzik az adatokat. Ahhoz, hogy ez a jó eredmény megmaradjon, elengedhetetlen a lakosság segítsége! A kertekben, a házak körüli vízgyűjtő (esővíz) edényekben, medencékben szabadon szaporodhatnak a szúnyogok, ha nem vigyázunk! Mindig takarjuk le, ne adjuk lehetőséget a szaporodásukra!

Mára már zavartalanul ki lehet ülni a teraszra alkonyatkor, vagy a kertben füvet nyírni, illetve bármilyen tevékenységet végezni!