Szlovák nyárbúcsúztató

  142

  Az Öreg-hegyi szabadtéri színpadnál megrendezett mulatságon a tárnoki őslakosság utódai vettek zömében részt. „Hagyományt szeretnénk teremteni az Öreg-hegyen megrendezett nyárbúcsúztatóból” – mondta Lepnyák János, a Tárnoki Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a táncos mulatságról, és mindenkinek jó szórakozást, fesztelen mulatozást kívánt.

  Az asztalokra házi sütemény, az Öreg-hegy leve és marhapörkölt került. Majd a résztvevők hírüknek megfelelően, miszerint a tárnokiak szeretik a fúvószenét, a zene első taktusaira már keringőztek is.

  ‘Egy település vezetőjének mindig öröm, ha egy új közösség szerveződik esetünkben Tárnokon, de talán még nagyobb öröm azt látni, ha újjászerveződik. – mondta a nyárbúcsúztatóra meghívott Szolnoki Gábor. Jó látni, hogy idősek és fiatalok együtt táncolnak, mulatnak és egy új hagyomány van kialakulóban. Örülök, hogy részt vehettem a nyárbúcsúztatón és remélem, jövőre a harmadik alkalmon is részt vehetek majd!’

  A zenét az 1990-ben a régi tárnoki fúvószenekarból jött létre a mai 11 tagú Tárnoki Szlovák Fúvószenekar szolgáltatta. A zenekar zömében polkát és keringőt játszik, de azért repertoárjukban megtalálható a csárdás, a tangó, a begin és a fox is. A zenekarnak tagja volt Lepnyák János is, őt júliusban búcsúztatták el.

  Tárnokhír Info