Beiratkozási ösztöndíjak átadása Vágsellyén

  313

  A szlovákiai Vágsellyén, a Feketeházy János Magyar Házban rendezett ünnepségen a környékbeli településeken élő gyerekek és szüleik, valamint az ösztöndíjprogramot szervező Rákóczi Szövetség, illetve felajánló és kedvezményezett önkormányzatok vezetői, köztük Szolnoki Gábor Tárnok és Tóth Imre Csallóköztárnok polgármestere és Simon Mária, Tárnok jegyzője vett részt.

  Valamennyi felszólaló köszönetet mondott a szülőknek, nagyszülőknek azért, hogy a gyerekeket a magyar nyelvű oktatás útján indították el. Szolnoki Gábor polgármester hangsúlyozta: „Otthon természetes a magyar szó, itt azonban nem. Itt, a Felvidéken dolgozni kell azért, hogy megmaradjon a nyelv és a felnövekvő gyermekek jó polgárai legyenek a nagy hazának.”

  A Rákóczi Szövetség 2005 óta szervezi beiratkozási ösztöndíj programját. Ennek keretében eddig mintegy 3000 első osztályos gyermek vehette át az egyszeri tízezer forintos ösztöndíjat.

  Tárnok képviselő-testülete 2012. márciusi ülésén döntött úgy, hogy százezer forinttal támogatja a Rákóczi Szövetség programját azzal a kitétellel, hogy a kapott összeget elsősorban szlovákiai testvértelepülésünkön, Csallóköztárnokon (Tarnok) lakó gyermekek támogatására használják fel.

  Tárnokhír Info