Csatornázás – október második hete

  55

  A héten a II. számú szennyvízöblözetben a Köztársaság utcába becsatlakozó utcákban, a Deák Ferenc, az Arany János és a Zrínyi Miklós utcákban folyik munka. Ezen a nterületen a korábban már elkészült szakaszok minősítési vizsgálatai (kamerás vizsgálat, illetve víztartási próba), ott első osztályúnak találtak mindent, vagyis a helyszínen dolgozó brigádok minőségi munkát végeznek.

  Több helyen vákuumkutas talajvízszint csökkentés zajlik – itt nagy nehézséget okoz a talajszerkezet. Ugyanis a talaj egyik rétegében gyöngykavics van, ami folyamatosan visszahozza a vizet a már leszívott területre. Van olyan, hogy a kiásott árok egyik oldala csont száraz, míg a másikon 3-4 méterenként csurog be a víz. A munkások így minden erőfeszítés ellenére bokáig vízben dolgoznak. A kavics a csatorna építését is nehezíti: például az Arany János utca Benta felőli szakaszán ahogy kiássák a csatornának az árkot, a kavics megcsúszik, és folyamatosan omlik be az árok oldala.

  A 3. szennyvízöblözetre, vagyis a falu területére szeptember utolsó hetében érkezett meg a vízjogi létesítési engedély. A kivitelezés elkezdődött, bár a lakók ezt még nem nagyon vehették észre. Először ugyanis kitűzési munkák zajlanak, valamint egyeztetnek a szakhatóságokkal például arról, hol is van az adott utcában a gázvezeték stb. Ezután jönnek a kutatóárkok majd a csatornaépítés.

  A Halász utcában az eredeti elképzelések helyett az önkormányzat kérésére a temető felőli végén kezdik a munkát, hogy a Halottak Napja környékén ne zavarják a temetőbe látogatókat sem a közlekedésben, parkolásban, sem a zajjal az emlékezésben.

  Ahogy azt a Tárnokhír Online Szolnoki Gábor polgármestertől megtudta, természetesen a víziközmű társulathoz, a polgármesteri hivatalba, illetve a csatornázási projekt ügyfélszolgálatához folyamatosan érkeznek lakossági panaszok: zaj, por, most, hogy esők vannak sár, nehéz a közlekedés. „Ezt egyrészt a közterület felügyelőink folyamatosan ellenőrzik és megteszik a szükséges intézkedéseket – hangsúlyozza a polgármester – másrészt igyekszünk a kivitelezőkkel olyan kapcsolatot kialakítani, hogy ne kelljen büntetni, inkább mindenkiben a jószándék munkáljon.

  Ez utóbbira több példa is akad: több helyen magánházak kertjében látni csatornacsöveket. Simon György Deák Ferenc utcai lakos azt meséli, semmi gondjuk a csatornaépítő brigáddal. A kertjébe a házi bekötést például úgy készítették el, hogy a fűnek semmi baja nem lett, a lezáró fedet is csak úgy venni észre, ha az ember keresi. Meg is engedi nekik, hogy éjszakára a kertjében hagyják a kisgépeket, a szomszédban pedig a csöveket tárolhatják. Persze van arra is példa, hogy valaki hangos szóváltásba keveredik az építőkkel – ám arra is, hogy pár nappal később a lakó elismeri, kisebb zajjal, kisebb felfordulással nem tudott volna megépülni a vezeték – a minőségével kapcsolatban pedig nem lehet kifogása…

  Szolnoki Gábor polgármester munkatársunknak ismét hangsúlyozta, ha valakinek gondja van a kivitelezéssel kapcsolatosan, mondja azt el telefonon, vagy írjon e-mailt, kivizsgálják a panaszt, mert az önkormányzat minden tárnoki érdekét képviseli ebben a projektben is.

  tarnokhir.hu