Izgalmas ősz kezdődik.

  64

  Az elmúlt esztendőben ezzel a felhívással fordultam Önök felé, ám a munkák egy részének gyakorlati kezdete végül majd egy esztendőt csúszott. A kitartó munkának köszönhetően azonban már bizonyossággá vált, hogy Tárnok történetének legnagyobb szabású beruházásai kezdődtek illetve kezdődnek meg.

  Befejezéséhez közeledik az új vasútállomás építése, megkezdődött, és legalább egy esztendeig folytatódik a teljes települési csatornázás, októberben pedig nyolc önkormányzati ingatlan – köztük végre a két iskolaépület – energetikai korszerűsítése kezdődik el. Településünk életében új fejezet kezdődik, de ezt nem lehet egyetlen varázsütéssel megvalósítani.

  Az új születése az építőiparban, a közműfejlesztéseknél kényelmetlenségekkel jár. Megnövekedett teherautóforgalommal, esőben sárral, szárazságban porral, sokszor zavaró zajjal. Gyakrabban kell átszervezni a reggeli munkába, iskolába, óvodába indulást és többször kell elviselni a pihenésünket, kikapcsolódásunkat megzavaró dolgokat.

  Önkormányzatunk a lehetőségek szerint mindent megtesz, hogy a többféle munkát összehangolja, a kivitelezőket pedig tervezhető munkára bírja.

  Szabályozzuk a munkavégzések feltételeit, minden nagyobb beruházás előtt lakossági tájékoztatókat tartunk, de természetesen a gyakorlatnak megfelelően folyamatosan adunk tájékoztatást személyesen, telefonon vagy elektronikus levélen keresztül – ahogy az érdeklődő vagy aggódó lakosság információt kér.

  Ám azért a legfontosabb dolgot szeretném megismételni!

  Minden nagy változás kényelmetlenségekkel jár. Ezt a hatalmas munkát pedig, amiben vagyunk, ami előtt Tárnok áll, nem lehet türelem, megértés és belátás, az itt lakó emberek összefogása nélkül véghezvinni.

  Szeretném leszögezni azt is, hogy ilyen nagy és ennyi embert érintő munkálatok esetén a lakosok aggodalma jogos.

  Mindenki jogosan aggódik a saját tulajdonáért, munkába járásának vagy éppen nyugalmának, pihenésének kiszámíthatóságáért. Ez az aggódó figyelem sok esetben segít bennünket a létező gondok felderítésében és megoldásában.

  Arra szeretnék felkérni minden tárnoki lakost, hogy az elkövetkezendő hónapok a települési összefogásról szóljanak!

  Történelmi hatású és léptékű munkák zajlanak településünkön, mindannyiunk kényelme, Tárnok európai szintű fejlesztése érdekében.

  A vasútvonal és a vasútállomás korszerűsítése után gyorsabban és kényelmesebben utazhatunk vasúton, könnyebbé válik akár a munkába járás, akár a szabadidős programok megszervezése, Székesfehérvár, Martonvásár, Érd, Budapest elérése.

  A csatornázással Tárnok történetének legnagyobb szabású környezetvédelmi beruházása valósul meg, nem beszélve arról, hogy megszűnnek a szennyvizek által okozott egyéb, mindennapos kellemetlenségek. Településünk, ingatlanaink értéke nagyságrenddel nő.

  Középületeink – különös tekintettel a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sportiskola és Pedagógiai Szakszolgálat két épületére – energetikai korszerűsítése esztétikusabbá varázsolja azokat, ráadásul komfortosabb körülményeket biztosít majd gyermekeinknek és pedagógusainknak.

  A munkálatokkal kapcsolatban a legtöbb információt folyamatosan a www.tarnokhir.hu portálunkon kaphatják.

  De ha a nagy munkák közben aggodalmuk, kétségük, bizonytalanságuk támad, ha valami szabálytalanságot észlelnek, ha úgy érzik, hogy nem kaptak valamiről elegendő tájékoztatást, ha a boltban valaki vásárlás közben “felröppent” valami rémhírt, mielőtt elhinnék, jelezzék nekünk, kérdezzenek tőlünk.

  Óriási beruházások zajlanak településünkön!

  Történhetnek váratlan helyzetek, változhatnak az előre eltervezett ütemezések, ráadásul az építkezés folyamán már előfordult olyan helyzet is, hogy a részmunkák alvállalkozói figyelmetlenségből vagy más okból figyelmen kívül hagyták a munkák végzéséhez meghatározott önkormányzati kikötéseket, utasításokat.

  Több ilyen esetben lakossági jelzések alapján tudtunk azonnal intézkedni, leállítani a szabálytalan munkavégzést vagy éppen figyelmeztetni a vállalkozót a pontosságra vagy a lakossággal szembeni igényesség fontosságára.

  Ezért továbbra is számítunk az Önök jelzéseire, keressenek minket elérhetőségeinken!

  Önkormányzatunk, a Polgármesteri Hivatal Építés-Műszaki Irodája kötelessége és lehetőségei szerint ellenőrzi a munkák folyamatát, folyamatos kapcsolatban állunk a kivitelezőkkel és állandó helyszíni ellenőrzéseket tartunk.

  Mégis számítunk az Önök figyelmére, jelzéseire is, jelezzék tehát észrevételeiket! Személyesen, telefonon, levélben, szóval bármilyen módon.

  Telefonszámom: 06 20 573 2392. Cseresnyés Attila kollégám, a Köz-Ért Kft. vezetőjének telefonszáma: 06 20 571 9993.

  Munkaidőben hívhatják a Polgármesteri Hivatal Titkárságát is, 06 23 387 041, illetve ezen a számon kérhetik az Építés-Műszaki Irodát is. Elektronikus levélcímünk: polgarmester@tarnok.hu, cseresnyes.attila@tarnok.hu, titkarsag@tarnok.hu

  Külön szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a csatorna építése kapcsán felmerülő panaszaikat először minden esetben a munkát végző alvállalkozó képviselője felé tegyék meg!

  Az építésvezető telefonszáma minden esetben rajta van a munkavégzést bemutató, kötelezően kifüggesztendő táblán. Amennyiben nem kapnak megnyugtató választ, vagy nem történik gyakorlati intézkedés, haladéktalanul jelezzék azt telefonon, de legbiztosabb módon írásban – levélben, faxon, e-mailban – a következő címekre: Tárnoki Viziközmű Vízgazdálkodási-Társulat: 06 (23) 387 019 / 137 mellék, fax: 06 (23) 387 108, e-mail: info@tarnokicsatornazas.hu

  A beérkezett panaszokat hivatalosan továbbítjuk a fővállalkozó felé, akinek a pályázatban előírt kötelessége a megfelelő intézkedéseket megtenni és arról beszámolni a rendszeresen megtartott kooperációs értekezleteken.

  A településünkön zajló óriási munkálatok miatt tehát az elkövetkező időszakra még több türelmet, megértést, figyelmet és segítő szándékot kérek minden tárnoki lakostól.

  Szolnoki Gábor

  polgármester