Januártól tíz százalékkal csökken a villany és a gáz ára

  41

  Az államtitkár elmondta, hogy az árcsökkentésről szerdai ülésén döntött a kormány. Hozzátette: végleges döntést hozott a kabinet arról is, hogy az intézkedés minden családot egyformán érint. Magyarországon mintegy 3,8 millió családi otthon van, melynek 76 százalékát fűtik gázzal – emelte ki Lázár János.

  A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a kormány döntését azzal indokolta, hogy míg Nyugat-Európában az átlagkereset 6 százalékát teszik ki a rezsiköltségek, addig hazánkban mintegy 20 százalékára rúgnak egy átlagos lakás fenntartási költségei. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy 2002-2010 között a szocialista – balliberális kormányok idején több mint 200 százalékkal emelkedtek a lakossági energiaárak. Ez a robbanásszerű áremelkedés az államtitkár szavai szerint jelentősen hozzájárulta ahhoz, hogy ma több millió embernek kell szociális kilátástalansággal szembenéznie.

  Lázár János beszámolt arról is, hogy az E.ON vezetése és a magyar kormány végleges megállapodást kötött az energiaipari cég megvásárlásáról, melyet a kabinet december 12-én fog jóváhagyni. “Ennek az üzletnek köszönhetően Magyarország energiabiztonsága jelentős mértékben növekszik és a kormány szerepe az energiaellátásban megerősödik” – hangsúlyozta.

  További célként fogalmazta meg az államtitkár, hogy Magyarország stratégiai és kereskedelmi gáztározói fölött kormányzati ellenőrzés valósuljon meg – húzta alá, hozzáfűzve: ez fontos az ország és a lakosság energiaellátási biztonsága szempontjából. Egy másik előnyként említette Lázár János, hogy az új tárolókapacitások fölötti ellenőrzésnek köszönhetően olyan időszakban is be tud szerezni hazánk gázt, amikor az árak olcsóbbak.

  Összegzésében a politikus úgy fogalmazott: a rendszerváltozás óta először történik meg, hogy egy kormány nem növeli a gáz és villamos energia árát, hanem csökkenti. A kormánynak kötelessége, hogy segítsen az embereknek – vélekedett Lázár János. Kérdésre válaszolva az államtitkár úgy ítélte meg, hogy éves szinten több százezer forinttal több maradhat a családoknál az intézkedésnek köszönhetően. Egy másik felvetésre válaszul pedig beszámolt arról, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a napokban ír alá egy szándéknyilatkozatot Oroszországban, melyben hazánk Déli Áramlathoz való csatlakozását rögzítik.

  MHO/Fidesz.hu