Csatornázás – Milliárdos önerő-támogatást kapott a csatornaprojekt

  59

  A kormány által biztosított lehetőséggel élve Érd, Diósd, Tárnok Önkormányzatai pályáztak az Önerő Alapra. A mai napon összesen közel 1 milliárd Ft-ot ítéltek meg így Érd, Diósd és Tárnok települések részére, az alábbiak szerint:

  Érd: 763.527.955 Ft

  Diósd: 140.485.161 Ft

  Tárnok: 74.608.085 Ft

  Összesen: 978.485.161 Ft

  Az EU Önerő Alap is illeszkedik a kormány rezsicsökkentő lépéseinek sorába.

  Érd esetén a pályázat során teljes fizetendő önrész: 5,4 milliárd Ft (5.402.461.000 Ft), ebből kb. 4 milliárd Ft-ot az érdekeltek fizetnek be az Érdi Csatornamű Társulaton keresztül. A fennmaradó 1,4 milliárd Ft felét az önkormányzat banki forrás bevonása helyett az Önerő Alapból tudja megoldani.

  Azzal, hogy a kormány támogatást biztosít a banki finanszírozás kiváltására, az is lehetővé vált, hogy a vonatkozó helyi díjakba nem kell beépíteni a banki finanszírozás költségét, így a csatornadíj a jövőben kevesebb lesz.

  A több mint 32 milliárd forintos, Európai Uniós támogatásból megvalósuló Érd – Diósd – Tárnok térséget összekötő szennyvíz-csatorna hálózat kialakítása közel 80.000 lakos, 22.000 háztartás életminőségét javítja, teszi jobbá életét. A régió második legnagyobb települését Érdet és Diósdot, valamint Tárnokot érintő projektben tervezett 322 km gerinc-csatornából november végére Érden elkészült a szennyvíz-csatorna 80%-a, ami folyóméterben azt jelenti, hogy 210 000 méternyi csatorna már ebben az évben megépült, 2013-ra mindössze 35.000 méternyi csatorna megépítése marad. Diósdon is hasonlóan jó ütemben halad a munka, az épülő csatornahálózatnak már a 74%-a elkészült, ami azt jelenti, hogy eddig 31 kilométernyi útszakaszt bontottak fel és állítottak helyre ideiglenesen a településen dolgozó kivitelezők. Annak ellenére, hogy Tárnokon indultak el legkésőbb a munkák, 25%-kal már most elkészültek.

  A projekt része egy olyan európai színvonalú (már elkészült) regionális szennyvíztisztító-kezelő telep komplex kialakítása, amely például a keletkezett gázokat villamos energiává alakítja. A csatornahálózat kiépítése számos előnnyel jár. Az életszínvonal növekedése mellett az ingatlanok értéke is nő, és az európai komfort kialakítása rendkívüli módon támogatja a környezetvédelmet. A talajszennyezettség csökkentésével javul a termőföldek és a növényzet minősége és az ivóvíz is tisztább lesz, így a közegészségügyi viszonyok is javulnak.

  Forrás: Érd és térsége szennyvíz-csatornázási projekt