Önkormányzati adósságkonszolidáció – csütrötökön tárgyal önkormányzatunk a BM-ben

  54

  Az elmúlt héten lezárult az önkormányzati adósságkonszolidációs egyeztetés a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodáján keresztül a Raiffeisen Bankkal, a Magyar Államkincstárral. A szigorú rend szerint szabályozott adatigénylés és adatszolgáltatás megtörtént, minden az előírt formában és határidőre. A most következő lépés már az adatok birtokában a konszolidáció mértékéről zajlik majd.

  Amint arról Szolnoki Gábor polgármester az adatszolgáltatás zárásakor beszámolt, Tárnok esetében az 5000 fő feletti településekre vonatkozó szabályok szerint folytatódik az eljárás, ami alapján a minimális kompenzációs érték a konszolidáció alá eső kötvényállomány 2012. december 31-i állapota szerinti 40%. Esetünkben ez a kibocsátás napján számított 1,5 milliárd forintos fejlesztési kötvény esetében 600 millió forint csökkenést eredményezhet, tehát ennyivel kevesebb után kell tőke- és kamatrészt törlesztenünk. A mai számítások szerint a teljes futamidőre számított adósság mértéke 2,2 milliárd forint körüli értéket mutat, ebben a számításban a minimális kompenzációs érték 880 millió forintot jelent.

  A hivatal és a testület tervei szerint a kötvényrész fel nem használt 500 millió forintos részét a bankkal kötött megállapodás alapján áprilisban visszaváltják, ezzel a lépéssel – az átváltás árfolyamveszteségén felül – a teljes futamidőre számítva további, 700 millió forintot meghaladó mértékben csökken az adósságszolgálat.

  Ezt a lépést természetesen csak azért lehet megtenni, mert önkormányzatunk a fejlesztési kötvénnyel felelősen gazdálkodott. Racionális, takarékos és felelősségteljes gazdálkodást folytatott, az uniós forrásokat, és az azokhoz a kötvény által biztosított önerőt önkormányzatunk a nagyközség érdekeit szolgáló beruházásokra fordította, csak fejlesztésre, vagyonnövekedésre használta fel.

  Legnagyobb részeként az önkormányzat ebből fedezi a település csatornaépítésének önrészét, és a most indulót nyolc önkormányzati ingatlan energetikai korszerűsítéséhez is az önrészt. Ez adott lehetőséget óvodabővítésre, a helyi sportélet (Községi Sportkör öltözője) a közművelődés (Művelődési Ház részleges felújítása és bővítése) támogatására és a volt szeméttelep rekultivációjára is.

  Szolnoki Gábor polgármester külön kitért arra a figyelemre méltó adatra, hogy az elmúlt öt esztendő alatt, a gazdasági válság közepette, a kötvényből finanszírozott önerővel 4 milliárd forintot meghaladó fejlesztési forrás érkezett Tárnokra. Ekkora vagyonnövekedés, fejlesztési, beruházási érték keletkezett településünkön –- a legtöbb Tárnok nagyközség eddigi életében.

  “Visszatérve az adósságkonszolidációhoz, csak ismételni tudom, mindent megteszünk azért, hogy a lehető legkedvezőbb feltételeket érhessük el, növeljük az adósságkonszolidáció mértékét, és pénzügyi lehetőséget teremtsünk a további fejlesztésekhez” – zárta tájékoztatóját a polgármester

  A tárnokhir.hu részére adott tájékoztatás szerint a tárgyaló delegáció tagjai a polgármester mellett dr. Simon Mária jegyző, dr. Jenei-Kiss Gergely aljegyző és Diósi Zsuzsanna, a Pénzügyi Iroda vezetője.

  A Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkársága és a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársaival folytatandó tárgyalásra a Belügyminisztériumban kerül sor, 2013. január 31-én.