Csatornázás – Közbiztonsági egyeztetés

  59

  Tavaly nyáron Érden annyi gázvezetékszakítás történt, hogy a TIGÁZ, illetve a katasztrófavédelem már le akarta állíttatni a csatornaépítést. Épp ezért a hivatásos katasztrófavédelem még a tavaszi munkakezdés előtt kezdeményezte ezt az egyeztetést. A szolgáltató képviselője elmondta, hogy összesen 211 alkalommal kellett elszakított gázvezetékhez kivonulniuk (köztük 9 esetben Tárnokra). A csatornázást megelőzően mintegy 30 millió forintot költöttek hálózatfejlesztésre, annak szakaszolhatóvá tételére, így a kárelhárítás idején kisebb területen szünetel csak a gázszolgáltatás. Arra kérték a kivitelezőket, a munkálatokat csak akkor kezdjék meg, amikor már nincs fűtési szezon, vagy már olyan a hőmérséklet, hogy egy esetleges hosszabb gázkimaradás miatt sem lesznek jéghidegek a lakások.

  Az elszakított vezetékekkel kapcsolatosan hangsúlyozták, hogy a munkagödörbe ekkor csak az ő megfelelően képzett szakembereik mehetnek le a robbanásveszély miatt, és nyomatékosan kérték, hogy a kivitelezők ne „barkácsoljanak” a gázömlés megszüntetésén.

  Az áramszolgáltató képviselője elmondta, hogy a három település területén ők jelenleg körülbelül 20 vezetéksértésről tudnak, ám a villanyvezeték burkolata ennél többször sérülhetett, amire majd csak 1-2 év múlva derül fény. A kivitelezőktől gondosságot és A közművek közelében kézi feltárást kértek, hogy a kábelsértéseket minimalizálják.

  Vízvezeték a három településen 102 esetben tört el, ebből 5 volt Tárnokon. A szolgáltató képviselője hangsúlyozta, hogy ők már a tervezés során is helyszíni feltárást kértek, mert „nincsenek tisztában sok helyen azzal, hol mennek a vezetékek, mert régi társulatoktól örökölték azokat”. Úgy tűnik azonban, hogy a tervek a rossz közműtérkép alapján készültek.

  Mindhárom közműszolgáltató kiemelte, hogy a kivitelezők a helyszínen olyan térképek alapján dolgoznak, amelyeken nem szerepelnek a közművek. Ezt a jelen lévő kivitelezők cáfolták, hangsúlyozták, hogy csak úgynevezett közműpecsételt térképekkel dolgoznak, ám azok sok esetben pontatlanok, akár méterekkel is eltérnek a valóságtól.

  A katasztrófavédelmi szakemberek a fokozott figyelmet hangsúlyozták a kivitelezés során, valamint javasolták a kézi feltárást, illetve azt, hogy a kényesebb területeken kérjenek szakfelügyeletet.

  A jelen lévő érdi rendőrkapitány azt mondta, ha mondjuk egy nagy gázvezeték sérül meg, gyorsan és sok embert kell megmozgatniuk a lezárások, terelések megvalósítása és a környéken élők evakuálása érdekében, így reméli, erre ebben az évben nem lesz szükség.

  Az értekezlet végkövetkeztetése az volt, hogy a kivitelezők még a munkák meghkezdése előtt egy tájékoztatón hívják fel a munkásaik, az alvállalkozóik, figyelmét az itt elhangzottakra.

  tarnokhir.hu