Adjon 1 %-ot a civileknek!

  67

  Az Otthon Tárnokon Választási Szövetség (OTVSZ) kiemelt feladatként tekint a civil szervezetek támogatására. Tárnok civil társadalma hatalmas fejlődésen ment keresztül 2006 októbere óta. Akkor öt bejegyzett és működő civil szervezet (illetve egy párt) jelentette a választékot, mára több, mint harminc civil szervezet (és három párt) ad lehetőséget társadalmi, szabadidős illetve politikai tevékenységekre.

  Első lépésként az OTVSZ programja alapján a társadalmi szervezetek támogatásának formáját kellett megtalálnunk. Szakítottunk a rossz gyakorlattal, nyilvános pályázati feltételeket határoztunk meg, így pedig egyre többen részesülhettek alaptámogatásban. Ez természetesen nem elegendő a világ megváltására, de minden egyesület tagjai tudják, milyen nehezek az első lépések, az indulás. A pályázati rendszer kidolgozása sikeres volt, a civil szervezetek száma ezt mutatja. A helyi és országos pályázati és más támogatási lehetőségeken felül azonban létezik egy törvényadta lehetőség, a civil szervezetek és egyházak személyi jövedelemadónk kétszer egy százalékos támogatására

  Az 1996. évi CXXVI. törvény szerint személyi jövedelemadónk egy százalékát társadalmi és civil szervezetek, alapítványok részére, (egészségügyi-,oktatási-, környezetvédelmi -, kulturális – és még számtalan alapítvány, egyesület és szervezet) további egy százalékát pedig egyházak, illetve az Országgyűlés által meghatározott kiemelt előirányzatok részére ajánlhatjuk fel.

  Minden olyan magánszemély rendelkezhet adója kétszer egy százalékáról, aki adózik az összevont jövedelemadó-alapja után, s jövedelemadóját határidőre, maradéktalanul befizeti, vagy részletfizetési, halasztási engedélye van az APEH-től.

  Kétszer egy százalék: nem kerül semmibe, de nagyon sokat segíthet

  Fontos tudni, hogy a kétszer egy százalékos felajánlás egy fillérjébe sem kerül a felajánlónak, ez az összeg mindenképpen befizetésre kerül az államkasszába. Az viszont saját döntés kérdése, hogy erről a kétszer egy százalékról miként rendelkezünk. Ráadásul van még egy további hatása is az adománynak. Ugyanis minden, a civileknek felajánlott forint után egy újabb forint kerül egy közös alapba, amelyből aztán a Nemzeti Civil Alapprogramon keresztül minden civil szervezet szabadon pályázhat. Az összeg pedig nem kevés, igaz, sokan még mindig nem élnek vele.

  Sokan még nem tudják

  Tizenhat éve már van lehetőség erre a támogatásra, de sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel. A statisztikai adatok szerint tízből öt potenciális felajánló nem rendelkezik adója 1 százalékáról egyik civil szervezet számára sem! Egy 2009-es vizsgálat szerint 223 ezer darab rendelkező nyilatkozat vagy kisboríték volt hibásan kitöltve. A potenciális adózók egynegyede nem tud a második, egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat javára felajánlható 1%-ról. A témával kapcsolatban egy felmérést végeztek, és a felajánlások elmaradásának okait kutatták. A feltett “Miért nem rendelkezett az elmúlt évben személyi jövedelemadójának 1 százalékáról?’ – kérdésre a nem rendelkezők bő egyharmada nem tudott vagy nem akart válaszolni, közel 20 százalékukat nem érdekelte ez a lehetőség, vagy bevallottan lustaságból nem cselekedtek, 5 százaléknyian pedig még mindig nem tudtak a rendelkezés lehetőségéről.

  Ajánlja fel Ön is személyi jövedelemadója kétszer egy százalékát!

  A személyi jövedelemadónk kétszer egy százalékának felajánlása egyszerű, hatékony és nemes cselekedet. Sokan vannak, akik már rendszeresen élnek ezzel a lehetőséggel, de van még óriási tartalék a rendszerben. Ezért arra kérek minden tárnoki lakost, ha lehetősége van személyi jövedelemadója kétszer egy százalékának felajánlására, akkor ezt a neki kedves szervezeteknek, adóbevallásával együtt tegyék meg. A továbbiakban pedig tudassuk ezt a lehetőséget barátainkkal, ismerőseinkkel, kérjünk fel minél több embert erre a nemes cselekedetre. A civil társadalom léte és megmaradása minden közösség számára elengedhetetlenül szükséges, éppen így szükséges ez önkormányzatunk jó működéséhez is Személyi jövedelemadónk kétszer egy százalékának felajánlásával ebben sokat segíthetünk.

  Szolnoki Gábor

  polgármester